”Farlig cocktail som ökar riskerna för spelmissbruk”, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) om riskerna med spelmarknaden i coronatider. Foto: TT

Regeringen föreslår åtgärder för att minska spelberoendet

Uppdaterad
Publicerad

Spelberoendet har ökat i coronakrisens spår. Nu föreslår regeringen flera åtgärder för att vända utvecklingen och minska konsumenternas risker på spelmarknaden.

– Det vi ser nu är en farlig cocktail som ökar riskerna för spelmissbruk, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Insättningsgränsen till ett spelkonto ska sänkas till 5 000 kronor i veckan. Dessutom ska spelbolagens bonusar begränsans till 100 kronor och det ska bli obligatoriskt för spelare att ange en gräns för speltiden vid spel på kasinospel och värdeautomater.

Det är några av åtgärderna som regeringen nu presenterar för att vända utvecklingen med ett ökat spelberoende under coronakrisen.

– Det vi ser nu är en farlig cocktail som ökar riskerna för spelmissbruk, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) på en presskonferens under torsdagen.

”Vill skydda sårbara konsumenter”

Spelinspektionen får även i uppdrag att stärka tillsynen mot olicenserade bolag och vidta konsumentskyddande åtgärder på spelområdet.

Flera andra länder har vidtagit liknande åtgärder. Socialförsäkringsministern pekade bland annat på Lettland, som förbjudit spel på nätet och suspenderat spellicenser.

– Vi vill skydda sårbara konsumenter och se till att människor som är i riskzonen för problemspelande och spelmissbruk skyddas i det här läget, säger Ardalan Shekarabi.

Varför ska inte folk få bestämma själva vad de gör med sina pengar?

– Eftersom vi vet att spelmarknaden är en av de mer riskfyllda marknaderna som finns i vårt samhälle. Massor av människor utsätts för stora risker, det är ett missbruk det handlar om.

De nya reglerna ska även gälla för statliga Svenska Spel. Även travsporten – som trots coronakrisen kör vidare – berörs. 

Ska börja gälla den 1 juni

Socialförsäkringsministern gick även ut med en uppmaning till de med spelberoende och deras anhöriga.

– Är du i ett läge där du ser att du har ett problematisk spelande, gå in på spelpaus.nu och stäng av ditt konto, säger han.

De nya restriktionerna föreslås träda i kraft den 1 juni och gälla året ut.

ARKIV: Förbundet kräver spelstopp (31 mars):

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.