Pressträff på Gävle slott med regeringen. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Regeringen viker miljard för Sverigesatsning

Publicerad

Regeringen presenterar i dag en ”Sverigesatsning för att hela landet ska leva” med förslag som ingår i höstbudgeten.
– Det är Sverigefixering som gäller, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Statsministern säger på en pressträff med regeringen i Gävle att regeringen i höst ska lägga fram en proposition för en sammanhållen politik för landsbygden och påstår att det är första gången en sådan produkt tas fram i ett regeringskansli.

Gröna jobb

Av de 1,2 miljarderna som regeringen föreslår i budgeten ska 347 miljoner gå till det som kallas service och goda livsvillkor i hela landet.

253 miljoner ska gå till gröna jobb i hela landet, 410 till företagande och utbildning i hela landet samt 235 miljoner till bättre vägar och kollektivtrafik.

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) säger att gröna jobb ska vikas för långtidsarbetslösa och att Skogsstyrelsen ska hantera dem och att det kan handla om till exempel slyröjning.

Hela Sveriges regering

Regeringen håller i dag sitt regeringssammanträde i Gävle och det är andra gången i år ett regeringssammanträde hålls utanför Stockholm. Senast det skedde var i Falun i vintras.

– Detta visar att det är på riktigt, att vi är hela Sveriges regering, sade Löfven när ministrarna poserade för fotograferna utanför landshövdingens residens i Gävle.

LÄS MER: Ny statlig myndighet till Gävle

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer