Foto: Roland Zuiderveld

Regeringen vill behålla tv-licensen

Uppdaterad
Publicerad

Förändrade medievanor och ny teknik gör att regeringen vill att en särskild utredning ska analysera olika avgiftsmodeller för framtidens public service inom tv och radio. Men den föreslår att dagens avgiftssystem behålls till 2020.

När utredningen, som ska analysera framtida avgiftsmodeller, kan starta är oklart. Men kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skriver på Dagens Nyheters debattsida att den ska tillsättas ”inför” 2020, då en ny tillståndsperiod för de olika programbolagen (SR, SVT och UR) inleds.

Regeringsförslaget om ”radio och tv i allmänhetens tjänst” för närmast kommande tillståndsperiod (2014-2020) presenterades på onsdagen. I DN gör Adelsohn Liljeroth klart att regeringens anser att den nuvarande radio- och tv-avgiften fungerar bra bland annat för att säkerställa programbolagens ”självständighet och oberoende” de kommande sex åren.

– Övergripande är det här en proposition som borgar för att SVT, SR och UR kommer att vara fortsatt starka och oberoende Public Service-bolag, säger SVT:s vd Eva Hamilton om förslaget.

Branschsamordnare tillsätts

Adelsohn Liljeroth skriver också att en särskild branschsamordnare ska arbeta med övergången från analog till digital radio. Målet är att övergången ska kunna slutföras år 2022.

Regeringen vill också förstärka UR med 50 miljoner kronor per år ”för att företaget ska kunna utveckla och vidga sitt utbildningsutbud”. Verksamhet knuten till Berwaldhallen, Sveriges Radios symfoniorkester och Radiokören föreslås också få mer resurser – oklart hur mycket.

Regeringen vill samtidigt att ”SVT och SR ska fortsätta att fördjupa och utveckla sitt kulturutbud”. Den ställer även krav på mer tid för program på minoritetsspråk och vill att det ska bli lättare att jämföra och granska bolagen. Programbolagen ska också tvingas att redovisa hur de säkerställer sitt oberoende vid indirekt sponsring.

Ökad tid för minoritetsspråk

Enligt kulturministern ska det även startas ett pilotprojekt för att göra det möjligt att direkttexta alla tv-program. Villkoren ska också skärpas för att få ökad tid för sändningar på finska, samiska, meänkieli (tornedalsfinska), romani chib och teckenspråk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.