Hoppet för en grönare framtid: Bilar byggda av trä

Publicerad

Regeringen lanserar en handlingsplan för att få fart på den cirkulära ekonomin – att allt mer ska återvinnas och materialen användas mer effektivt.

En del i planen handlar om att fossila råvaror ska ersättas av förnybara och biobaserade råvaror – som trä.

På en pressträff under fredagen presenterades regeringens handlingsplan.

– Utvecklingen mot en cirkulär ekonomi är central för att Sverige ska kunna bli världens första fossilfria välfärdsland, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Det handlar om att minska avfall, återanvända, dela, reparera, använda resurserna mer effektivt och redan när produkterna designas och tillverkas tänka på hur deras liv kan förlängas och fås att återuppstå.

Förnybara råvaror

Regeringen vill bland annat öka andelen produkter som tillverkas av förnyelsebara råvaror. Det vill säga sådant som till exempel kan växa upp igen, som träd.

Redan i dag finns många produkter som tillverkas av råvara från trä, som tyger av viskos och lyocell. Det finns också plastpåsar som görs av trä.

I videon listar vi tre saker som du kanske inte visste tillverkas av trä. Skidhjälmar, konstgräs och bilar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.