Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur går självmordshets till, och varför är det så skadligt? Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero, svarar. Foto: Marko Säävälä/TT

Regeringen vill göra det straffbart att uppmana till självmord

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår att det ska bli brottsligt att uppmana någon att ta sitt liv, ett brott som ska kunna ge upp till två års fängelse.

– Att ta sig rätten att uppmana en annan person att ta sitt liv är ett hänsynslöst agerande som kan leda till allvarliga konsekvenser, säger justitieminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

Enligt regeringen finns det ingen officiell statistik kring förekomsten av uppmaning till självmord eftersom det till stora delar är ett dolt problem. Den information som finns består av iakttagelser som återgetts av bland annat yrkesverksamma inom till exempel polisen och intresseorganisationer.

– Klart är dock att det förekommer att personer uppmanar och hetsar andra till självmord, till exempel på nätforum och via sociala medier, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Två nya brott

Regeringen vill därför införa två nya brott: uppmaning till självmord och oaktsam uppmaning till självmord.

För att en uppmaning till självmord ska vara straffbar krävs att det finns omständigheter i det enskilda fallet, till exempel att målsäganden lider av psykisk ohälsa, som innebär att det finns en förhöjd fara för ett självmord. För oaktsam uppmaning räcker det enligt regeringen att gärningspersonen är oaktsam till de omständigheter som innebär att det finns en förhöjd fara för självmord.

Straffet för uppmaning till självmord föreslås vara fängelse i högst två år och för oaktsam uppmaning till självmord, böter eller fängelse i högst sex månader. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 maj 2021.

Om du mår dåligt och tänker att du inte orkar leva eller har tankar på att ta ditt liv, då ska du inte hålla det för dig själv utan prata med någon. Ring till exempel något av numren nedan. Du kan vara helt anonym när du ringer. Även du som är anhörig kan ringa.

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer