I utredningen behandlas också frågan om hur barn som bevittnar en misshandel kan bli målsägande. ”Slår en man sin fru skadar han också barnen”, säger justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: TT/SVT

Regeringen vill göra det straffbart att uppmana till självmord: ”Sällsynt sadistiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill se ett förbud mot att hetsa eller uppmana till självmord. I dag överlämnas en rapport till justitieminister Morgan Johansson (S) där frågan har utretts.

– Det är ett sällsynt sadistiskt beteende, säger ministern till SVT Nyheter. 

Bakgrunden till förslaget att kriminalisera uppmaningar till självmord är bland annat det uppmärksammade självmordet på Flashback för nio år sedan.  

Hösten 2010 startade en 21-årig man en diskussionstråd på nätforumet där han berättade om sina planer på att ta sitt liv. Tråden fick snabbt flera hundra besökare och några av dem hetsade honom att fullfölja självmordet som direktsändes. ”Du kommer aldrig våga. Du är för feg” var en av kommentarerna.

”Samhället måste agera”

Nu föreslås den typen av kommentarer bli straffbara. Justitieminister Morgan Johansson (S) tar emot rapporten i samband med en presskonferens på onsdagsförmiddagen. 

– Det är ett bra förslag. Det är ett sällsynt sadistiskt beteende om man uppmanar en person som är skör psykiskt till självmord. Det kan inte gå opåkallat förbi, det måste samhället bestraffa, säger han till SVT Nyheter. 

Är det här ett stort problem? 

– Oavsett om det är vanligt förekommande eller inte vanligt förekommande är det ett område där samhället måste agera. Straffrätten handlar också om att förebygga.

Suicide Zero: Gör hela skillnaden

Organisationen Suicide Zero, som arbetar för att minska självmorden, välkomnar lagförslaget.

– Det är någonting vi har jobbat för under lång tid. Att hetsa till självmord borde ha varit förbjudet sedan länge, säger Caroline Meyer Lagersparre, talesperson.

– För den enskilda personen gör ett sådant här lagförslag hela skillnaden. Så det är en oerhört viktig åtgärd.

Barns rättigheter ska stärkas

Utredningen föreslår också att det ska bli straffbart att låta barn titta eller höra på när en förälder misshandlar en annan förälder, och liknande våldsamma situationer hemma. 

– Om man slår sin fru inför barnen skadar det inte bara frun utan också barnen genom att hela familjen påverkas. Och hela uppväxten. Därför bör barnens rättsliga ställning stärkas, säger Morgan Johansson.

Till dig som har självmordstankar

Om du mår dåligt och tänker att du inte orkar leva eller har tankar på att ta ditt liv, då ska du inte hålla det för dig själv utan prata med någon. Ring till exempel något av numren nedan. Du kan vara helt anonym när du ringer. Även du som är anhörig kan ringa.

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.