Jorinda förlorade sin bror Marcus för åtta år sedan. Foto: SVT

Jorindas lillebror begick självmord: ”Jag var i chock i ett år”

Uppdaterad
Publicerad

Det var i oktober för åtta år sedan som Jorindas lillebror Marcus tog sitt liv. Då var han endast 21 år gammal.

På fönsterbrädan i Jorindas lägenhet i Järna står tre foton av hennes lillebror Marcus. Ett är från när de var barn, när syskonparet sitter tillsammans i en gunga på en lekplats.

Nu har det gått åtta år sedan hon blev uppringd på jobbet och fick ta emot beskedet om vad som hänt hennes lillebror. Han hade skrivit på internet att han ville ta sitt liv, och hans fall blev mycket uppmärksammat i media efteråt, bland annat för att folk hetsade honom att genomföra självmordet.

Önskar mer hjälp till anhöriga

Tiden efteråt gick Jorinda bland annat till en stödgrupp för anhöriga i Stockholm. Idag, när hon tänker tillbaka, tycker hon att stödet för anhöriga generellt kunde ha varit bättre.

– Jag hade ett stort behov av att prata och bli mött i det som jag kände, säger hon.

Till dig som har självmordstankar

Om du mår dåligt och tänker att du inte orkar leva eller har tankar på att ta ditt liv, då ska du inte hålla det för dig själv utan prata med någon. Ring till exempel något av numren nedan. Du kan vara helt anonym när du ringer. Även du som är anhörig kan ringa.

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner.

Det finns också exempelvis chatjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.