Jorindas 21-åriga lillebror Marcus tog sitt liv i en diskussionstråd på Flashback hösten 2010. Foto: SVT/Privat

Jorindas lillebror uppmanades begå självmord på internetforum

Uppdaterad
Publicerad

Det är snart nio år sedan Jorindas 21-åriga lillebror tog sitt liv. Marcus startade en diskussionstråd på nätforumet Flashback där han skrev om att han planerade att ta sitt liv och besökare hetsade honom att fullfölja självmordet, som direktsändes. Nu vill regeringen göra det straffbart att uppmana till självmord.

Förslaget kommer från en utredning som presenterades för justitieminister Morgan Johansson (S) idag. Bakgrunden är bland annat det uppmärksammade fallet i Järna hösten 2010.

– Det är ett sällsynt sadistiskt beteende, säger Morgan Johansson till SVT Nyheter.

”Önskade att de skulle få någon konsekvens”

Och Marcus storasyter Jorinda håller med om ministerns ordval.

– Har själv haft svårt att sätta ord på det, men det stämmer väl överens med vad jag själv tycker, säger Jorinda.

Före Marcus självmord hade hon inte ens tänkt tanken att någon skulle kunna göra något som att uppmana till självmord, än mindre på om det var lagligt eller inte.

Men hon förstod snabbt att de som skrivit, uppmanat och hetsat Marcus, inte gick att straffa.

– Jag tänkte att det här inte kan vara okej, inte vara lagligt. Jag var ju i sorg och ilska och önskade att de som skrivit skulle få någon konsekvens. Det var frustrerande, men jag fokuserade på att läka och släppte den delen.

Hade varit bekräftande om det varit straffbart

Jorinda har själv läst tråden och även om hennes största fokus inte legat på huruvida de som skrivit borde straffats, hade det känts skönt om det varit så.

– Det hade varit bekräftande att det fanns något som backade upp mot sådant beteende. Att det inte bara var jag som kände stora känslor över att min bror dött utan att det var juridiskt fel, att samhället står bakom tanken att man inte gör så, säger hon.

– Det kanske inte hade räddat Marcus, men andra hade kanske tänkt till och om de som skrev blivit straffade hade hindrats från att göra så mot andra.

Tänker inte på de som skrev idag

Idag mår Jorinda generellt sett bra. Och hon tänker inte längre så ofta på det som hände i tråden.

– När jag väl tänker på det så tänker jag på alla sjuka saker som skrevs, på företeelsen i sig, men inte på de specifika personerna.

Behövs mycket mer

Trots att Jorinda är positiv till lagen och att den kan ha en bra effekt tycker hon att det behövs göras mer för att förebygga psykisk ohälsa och kring samhällsproblemet självmord.

– Hur vi arbetar kring självmord och psykisk ohälsa behöver vi definitivt göra mer, även för anhöriga. Men väldigt mycket förebyggande arbete behövs för att det inte ska gå så långt.

Om du mår dåligt och tänker att du inte orkar leva eller har tankar på att ta ditt liv, då ska du inte hålla det för dig själv utan prata med någon. Ring till exempel något av numren nedan. Du kan vara helt anonym när du ringer. Även du som är anhörig kan ringa.

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner.

Det finns också exempelvis chatjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer