Regeringens Gulfstream IV-SP (nummer 021) startar från Bromma flygplats i Stockholm Foto: Johan Nilsson / TT

Regeringen vill hyra ett tredje statsflyg

Publicerad

Regeringen ger Försvarsmakten i uppdrag att skaffa fram ett tredje statsflyg under nästa år, skriver Aftonbladet.

Anledningen är att resorna väntas öka under nästa år då Sverige är ordförande i EU.

I dagsläget har Sverige två regeringsplan som framförs av Försvarsmakten som regeringen, kungen och talmannen kan använda vid resor.

Men regeringen vill utöka med ytterligare ett plan under första halvåret 2023. Enligt handlingar från Försvarsmakten som Aftonbladet har tagit del av avsätter man 20 miljoner för detta.

Utökat resebehov

Förslaget är att ett tredje plan hyrs in och senast den 9 december ska Försvarsmakten komma med en rapport.

Orsaken till att regeringen vill utöka antalet flyg är att man bedömer att resorna kommer att öka under nästa år på grund av det stundande EU-ordförandeskapet.

”Försvarsmakten har fått ett tillskott för att tillfälligt under Sveriges ordförandeskap i EU 2023 hyra ett ytterligare flygplan. Då kan tre resor med statsflyget genomföras samtidigt i stället för som i dag två.” skriver försvarsminister Pål Jonsons pressekreterare Johan Hjelmstrand i en kommentar till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.