Regeringen vill införa tillfällig pandemilag för att begränsa smittspridningen. Foto: TT

Regeringen vill införa tillfällig pandemilag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill se en ny tillfällig lag som skulle ge politikerna utökade befogenheter att bland annat begränsa antalet passagerare i kollektivtrafiken och att reglera öppettider och antal besökare för butiker, vilket Dagens Nyheter var först med att berätta.

Smittskyddslagen och ordningslagen ger regeringen möjlighet att reglera det som är allmän sammankomst eller offentlig tillställning, exempelvis demonstrationer, konserter och idrott.

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) behövs ytterligare lagstiftning som omfattar fler verksamheter, så som kollektivtrafiken och butiker. 

– Vi behöver mer precisa verktyg så att vi kan begränsa verksamheter som kan spela roll för smittspridningen, säger Hallengren i SVT:s Aktuellt.

På plats till sommaren

Men eftersom den nya lagstiftningen påverkar grundlagsskyddade friheter kommer det dröja innan den är på plats. 

– Det handlar om att begränsa människors rörelsefrihet och näringsfriheten så det måste göras väldigt noggrant.

– Vi hoppas att det blir till sommaren, säger Hallengren.

Aktuellt: Hur kommer det sig att ni först nu kommer med det här förslaget?

– Vi har arbetat i ett väldigt högt och intensivt tempo med den lagstiftning vi har. Alla restriktioner och rekommendationer som finns fortsätter att gälla men vi ser att vi behöver bli ännu mer precisa när pandemin pågår länge, säger Hallengren.

Fler än 50

Den 30 september skrev Centerpartiet i DN debatt att de ville se en ny pandemilag. De anser att en lag som utgår från verksamheters möjlighet att undvika trängsel behövs. Då kan idrotts- och kulturevenemang ta emot fler besökare än de 50 som tillåts, medan andra verksamheter skulle få andra förutsättningar, enligt C.

Regeringen kommer också att utreda en långsiktig lag som kan tillämpas vid framtida pandemier, uppger DN.

Folkhälsomyndighetens pressavdelning säger till SVT att de avböjer att kommentera uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.