Sverige behöver förstärkta insatser till civilförsvaret och hålla fast vid sin klimatpolitik, anser justitieminister Morgan Johanssons (S). Foto: TT

Regeringen vill lyfta civilförsvaret

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna hävdar att regeringen kan besluta om att tvångsinkalla militärens helikoptrar för att hjälpa till vid skogsbränder. Det tillbakavisar justitie- och inrikesminister Johansson – men öppnar samtidigt för att se över lagstiftningen.

Sverige behöver förstärkta insatser till civilförsvaret och hålla fast vid sin klimatpolitik. Det är justitieminister Morgan Johanssons (S) två huvudsakliga slutsatser av de pågående skogsbränderna som härjar runt omkring i Sverige.

Sverige kraftsamlar, myndigheter och personal jobbar stenhårt och regeringskansliet har ständig beredskap, säger Johansson.

– Vi följer utvecklingen timme för timme, säger han vid en pressträff med delar av regeringen i Rosenbad i Stockholm.

– Det görs nu enastående insatser, som gör oss alla tacksamma och stolta.

Ordentlig utredning

Morgan Johansson anser att lärdomarna från den stora branden i Västmanland 2014 har lett till att insatser gjorts tidigare denna gång och att assistans från utlandet begärts snabbare.

– När vi är igenom det här får vi göra en ordentlig utredning av vad vi hade kunnat göra annorlunda, säger Johansson.

Han drar två slutsatser från brandläget just nu: dels att mer resurser behövs till civilförsvaret och dels att Sverige måste fortsätta vara världsledande inom klimatfrågor, eftersom fler extremvädersituationer lär uppstå när klimatet förändras.

Öppnar för ny lagstiftning

Kristdemokraterna hävdar att regeringen skulle kunna ta ett regeringsbeslut om att tvångsinkalla militärens helikoptrar. Men det tillbakavisar Johansson. Däremot öppnar han för att se över lagstiftningen.

– Jag är öppen för att se över lagstiftningen. Men regeringen kan inte fatta beslut som man inte får lov att göra, säger han till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.