Thomas Eneroth vill ha fler nykterhetskontroller. Foto: TT/Regeringskansliet

Regeringen vill öka kontrollen av sjöfarten

Uppdaterad
Publicerad

Efter två grundstötningar på kort tid i svenska vatten vill infrastrukturminister Tomas Eneroth att nykterhetskontrollerna blir fler.

– Olyckan som skett kunde ha fått katastrofala följder, säger han.

På söndagen häktades den ryske befälhavaren på fartyget BBC Lagos, som gick på grund utanför Helsingborgs hamn på fredagen.

Grundstötningen var den andra på två veckor där alkohol var inblandat. Den 23 juli gick ett Panamaregistrerat fartyg på grund i Tjusts skärgård och läckte uppskattningsvis 14 000 liter olja. Saneringsarbetet där kommer fortsätta på måndagen.

Internationella fartyg prioriteras

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) säger att han nästa vecka kommer att kalla till sig sjöfartsorganisationer, ansvariga och berörda myndigheter för att diskutera hur nykterhetskontrollerna till sjöss kan bli fler. Och det är särskilt internationell sjöfart han ställer in siktet på.

– Det är där jag bedömer att riskerna varit som störst. Östersjön är ett känsligt hav. Olyckan som kunde skett hade fått katastrofala följder, därför måste vi öka kontrollerna, säger Eneroth till SVT Nyheter.

Kustbevakningen, som sköter nykterhetskontrollerna, vill också att yrkessjöfarten ska kontrolleras i större utsträckning.

– Vi ser att konsekvenserna kan bli stora om yrkessjöfarten inte sköter sig beträffande nykterheten, säger Johan Norrman, operativ chef på Kustbevakningen.

Facket positivt

Kustbevakningen får göra slumpmässiga nykterhetskontroller när fartyg anlöper svenska hamnar, men för att stoppa ett fartyg krävs misstanke om sjöfylleri.

Den fackliga organisationen Sjöbefälsföreningen håller med om att fler fartyg skulle kunna kontrolleras för sjöfylleri – och menar att det inte är någon slump att befälhavaren på BBC Lagos är en rysk medborgare.

– Det är tyvärr inte ovanligt att det är just ryssar som har den kulturen, säger vd Mikael Huss.

Två incidenter på två veckor

  • Ett 130 meter långt handelsfartyg gick på grund i Öresund den 3 augusti. Fartyget, som heter BBC Lagos, körde fast i en sandbank utanför Råå i Helsingborg.
  • Båtens ryske befälhavare hade cirka 2,5 promille i blodet och har häktats misstänkt för grovt sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafik.
  • Det 139 meter långa fraktfartyget Makassar Highway gick på grund i Tjusts skärgård, norr om Loftahammar, den 23 juli. Enligt uppgift från besättningen gick fartyget, som var på väg mot Södertälje, nära kusten för att få bättre mobiltäckning.
  • Den styrman som var vakthavande när fartyget gick på grund har fått ett strafföreläggande för sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafik.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.