Bärgningen av det grundstötta lastfartyget utanför Helsiborg inleddes vid 15-tiden på söndagen. Foto: Johan DerneliusVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bärgningen klar – fartyg av grundet

Uppdaterad
Publicerad

Bärgningen av det grundstötta lastfartyget utanför Råå i Helsingborg inleddes vid 15-tiden på söndagseftermiddagen. Redan efter en halvtimme var båten av grundet.

En applåd hördes från de hundratals åskådarna på stranden.

– Det var en lyckad lossdragning, och vi på kustbevakningen är nöjda med att det gick så fort. Ju längre en båt står på grund ju svårare blir den att bärga, säger presstalesperson Mattias Lindholm till SVT Nyheter.

Undersökningar hade tidigare visat att fartyget var intakt. Ingen olja läckte ut i havet och därför kunde båten bärgas, konstaterade kustbevakningen på söndagsförmiddagen.

Efter en halvtimme

Vid 15-tiden inleddes bärgningsarbetet med hjälp av två bogserbåtar. Två kustbevakningsfartyg fanns också i området för att ta hand om olja som eventuellt kunde läcka ut.

– Vi ser inga oljeutsläpp på platsen. Däremot är vattnet mycket grumligt, säger presstalesperson Mattias Lindholm.

Hundratals människor hade samlats på stranden för att följa bärgningsarbetet.

Applåd från stranden

Klockan 15.30 var lastfartyget av grundet och då hördes en applåd från stranden.

– Fartyget kommer nu att tas till hamn för vidare inspektioner av skrovet. Det blir en sak för rederiet och försäkringsbolaget, säger Mattias Lindholm.

Det var på fredagskvällen som det 130 meter långa fartyget, lastat med 5 000 ton vete, gick på grund utanför Bulkhamnen i Helsingborg. Fartyget är registrerat i västindiska öriket Antigua och Barbuda.

Många människor hade samlats på stranden för att följa bärgningsarbetet till havs. Foto: Johan Dernelius

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lastfartyg på grund utanför Helsingborg

Mer i ämnet