Det 130 meter långa lastfartyget gick på grund utanför Bulkhamnen i Helsingborg i fredags kväll. Foto: Johan NilssonTTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Befälhavaren häktad för grovt sjöfylleri

Uppdaterad
Publicerad

Befälhavaren på det grundstötta fartyget utanför Helsingborg häktades under söndagsförmiddagen misstänkt för grovt sjöfylleri.

Mannen är bosatt i Ryssland och häktades för att tingsrätten bedömde att det fanns en flyktfara. 

Befälhavaren har erkänt både sjöfylleriet och att han körde båten vid tillfället. Ombord fanns elva anställda.  

Erkänt brotten

– Han har erkänt både att han var full och att han körde båten men han ville inte sitta häktad i Sverige. Han vill hem till Ryssland där han har sin familj. Samtidigt var han beredd på att han skulle bli häktad, säger mannens advokat Roland Tidén. 

– Han har jobbat som kapten i flera år och kört den här båten över hela världen, säger Roland Tidén. 

”Kan bli fängelse”

Åklagare Fredrik Jönsson konstaterade under häktningsförhandlingen att befälhavaren kommer att kunna dömas till ett fängelsestraff. 

– Med tanke på den höga promillehalten, att han somnade och att det är en så stor båt så har gärningen ett högt straffvärde, sa Jönsson under förhandlingen. 

Befälhavaren häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt sjöfylleri. Åtal ska väckas senast 17 augusti.

– Han har erkänt både att han var full och att han körde båten men han ville inte sitta häktad i Sverige. Han vill hem till Ryssland där han har sin familj,säger mannens advokat Roland Tidén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lastfartyg på grund utanför Helsingborg

Mer i ämnet