Foto: Johan Nilsson / TT

Rysk kapten hade 2,5 promille i blodet

Uppdaterad
Publicerad

Ett 130 meter långt handelsfartyg gick på grund i Öresund på fredagskvällen. Dykare har säkerställt att det inte finns några läckor och nu ska skeppet bärgas ur bottensanden.

Den ryske befälhavaren har anhållits, misstänkt för grovt sjöfylleri.

– Befälet är hörts väldigt kort, och jag kan inte gå in på detaljer i vad som sagts, säger Marcus Andersson, inre befäl i Helsingborg till SVT Nyheter Helsingborg.

Körde fast i sandbank

Fartyget, som heter BBC Lagos, körde fast i en sandbank i höjd med Bulkhamnen i Råå, i södra Helsingborg, strax före klockan 23 på fredagskvällen. Kustbevakningen hade då förgäves försökt anropa dess befäl flera gånger och båtar i närheten hade också försökt påkalla dess uppmärksamhet.

Lotsen Anders Jannesson försökte anropa fartyget på nödkanalen 16 och den lokala Öresundskanalen 73, utan framgång. På hans uppmaning åkte bogserbåten Svitzer Björn, som hjälpte Jannessons fartyg, bort till BBC Lagos och försökte påkalla dess uppmärksamhet med tyfontuta och ljus – också det utan framgång.

– Det här är jättetråkigt för sjöfarten. Befälhavaren har ju tyvärr varit onykter ombord. Inga andra människor har kommit till skada, inga oljeutsläpp. Skulle det här inträffa så har det ju gått så bra som det kunde göra. Sedan är det ett liv som slås i spillror, det ska man inte glömma, säger Jannesson till Sydsvenskan.

2,5 promille

Båtens befälhavare, en rysk man, har anhållits misstänkt för grovt sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafik. Han fick följa med polisen och sova ruset av sig i förvar. Polisen beskriver för Sydsvenskan att mannen var ”ofantligt berusad”.

– Han hade cirka 2,5 promille i blodet, säger polisens presstalesperson Fredrik Bratt till TT.

Vid sådana höga promillehalter har en person normalt svårt att stå utan stöd och kan ha dubbelseende.

– Det stämmer, han var väldigt berusad. Vissa kan ju hantera stora mängder, så det behöver inte säga så mycket, men här märkte man det omedelbart när man gick ombord, säger polisens presstalesperson Kim Hild till TT.

Ingen läcka

Mannen har fått sova ruset av sig i polisens förvar.

Sjöräddningen uppgav tidigt att det inte förelåg några risker att fartyget skulle sjunka. Fem dykare dök under lördagsmorgonen runt skeppet i ungefär två timmars tid och kontrollerade att det inte finns några skador på skrovet.

– Ingenting har rapporterats, allting ser bra ut. Det var ingen läcka någonstans och nu inväntar vi en bärgningsplan, säger Carina Hall, befäl vid Kustbevakningens ledningscentral, till TT.

Bärgare har anlitats

Ett bärgningsbolag som har anlitats av fartygets försäkringsbolag ska försöka få loss båten under översyn av Transportstyrelsen och Kustbevakningen.

Fartygets tio besättningsmedlemmar, utöver befälhavaren, är fortfarande kvar ombord. Det finns i nuläget ingen prognos för hur lång tid det kan ta innan båten är losstagen och dess färd kan gå vidare.

Lasten består av vete, men den tycks vara intakt. Fartyget är registrerat i det västindiska öriket Antigua och Barbuda och den planerade destinationen var Las Palmas, Spanien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lastfartyg på grund utanför Helsingborg

Mer i ämnet