Fartyget Makassar Highway gick under måndagsmorgonen på grund i Tjusts skärgård. Foto: Ricardo Garcia Canchaya/SVT

Fraktfartyg gick på grund utanför Loftahammar

Uppdaterad
Publicerad

Fraktfartyget Makassar Highway gick på grund i Tjusts skärgård den 23 juli. Fartygets överstyrman anhölls samma eftermiddag misstänkt för bland annat grovt sjöfylleri.

Det var vid halvåttatiden på morgonen som det Panamaflaggade fraktfartyget, på väg till Södertälje, gick på grund i Yttre Skräddarstapeln utanför Loftahammar i Västerviks kommun.

Enligt den tekniska undersökningen har det 150 meter långa fartyget hållit en stadig hastighet på 14 knop och inte ändrat kursen alls utan kört rakt upp på grundet.

Grundstötningen Västervik

Fartygets överstyrman, en man i 35-årsåldern, greps efter grundstötningen misstänkt för grov sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik. Senare samma dag tog åklagare beslutet att låta anhålla mannen. Förhören med mannen hölls till efterföljande dag. Först tre dagar senare släpptes han, åklagaren bedömde då att han gjort sig skyldig till normalgradens sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafiken.

Ingen person kom till skada under grundstötningen och fartyget tar inte in något vatten.

Fartygets främre del läckte ut en mängd olja under grundstötningen. Foto: Ricardo Garcia Canchaya/SVT

Mindre oljeläckage

I samband med grundstötningen, på ett djup av 3-4 meter, läckte en mindre mängd hydralolja från två hål i fartygsskrovet. Dessa ligger dock långt från de skyddade bränsletankarna ombord.

– Inget tyder på att några tankar med olja läcker, sa Pär-Åke Eriksson, stationschef på Kustbevakningen i Västervik, som bedömde risken för ytterligare utsläpp som låg.

Fartyget att vallades in för att skydda vattenområdet ifall ett nytt oljeläckage ändå skulle uppstå. Kamerautrustning skickades efter från Göteborg till Kustbevakningens dykare från Karlskrona som undersökte skrovets status.

Bärgningsplan diskuteras

Ansvaret för bärgning ligger på fartygets ägare, som i dialog med berörda försäkringsbolag ska presentera en bärgningsplan för Kustbevakningen och Transportstyrelsen. 1 325 bilar finns med i lasten med Södertälje som slutdestination.

– Det är fråga om stora försäkringsvärden, sa Pär-Åke Eriksson.

Kustbevakningen har haft personal på plats vid vid fraktfartyget. Kaptenen och besättningen är kvar ombord enligt sjölagen.

Nattens arbete

Natten efter olyckan länsades fartyget in med länssystem och beslut fattades om att bemanna ett större fartyg till hjälp, beläget i Oskarshamn.

Pär-Åke Eriksson berättade att det görs ett förebyggande arbete i händelse av skador och därför ska man vara redo att flytta över olja om det är nödvändigt. Dykare har undersökt skrovet med kameror och konstaterat omfattande skador.

Enligt fartygets besättning finns det ungefär 405 000 liter olja och diesel ombord på fartyget. Kustbevakningen har ställt krav på att de nedre delarna måste tömmas på olja innan en bärgning kan utföras och fartyget kan dras loss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grundstötningen Västervik

Mer i ämnet