Överstyrmannen på det grundstötta fartyget Makassar Highway släpptes under onsdagskvällen. Foto: TT & SVT

Överstyrman släppt – erkänner bötesbrott

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har nu beslutat att lägga ner förundersökningen gällande sjöfylleri och vårdslöshet i samband med grundstötningen norr om Västervik. Överstyrmannen har släppts.

Åklagare och förundersökningsledare Thomas Hagman som övertagit ärendet bedömer att överstyrmannen på Makassar Highway gjort sig skyldig till normalgradens sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafiken.

Mannen, som anhölls i måndags, släpptes därmed på fri fot under onsdagskvällen och har accepterat ett strafföreläggande på 60 dagsböter och villkorlig dom, skriver VT. Mannen har erkänt brott.

– Det handlar om en låg alkoholhalt och det som är bevisbart är sjöfylleri och vårdslöhet av normalgraden, vilket är ett normalt bötesbrott. Förundersökningen är avslutad, säger åklagare Thomas Hagman till SVT Nyheter Småland.

Fick order om kustnära rutt

Överstyrmannen är den besättningsman som har misstänkts för brott efter att Makassar Highway gick på grund utanför Loftahammar i måndags.

Enligt Thomas Hagman hade överstyrmannen, som var ensam på fartygets brygga, fått order av kaptenen om en kustnära rutt utan att kaptenen försäkrat sig om ständigt utkik.

– Enligt min bedömning har befälhavaren inte gjort vad jag tycker att man ska göra som ansvarig på ett fartyg. Kaptenen försatte överstyrmannen i en situation där det fanns risk för att något sådant här skulle hända.

– Indirekt har det varit ekonomiska skäl som styrt trafiken. Det är bedrövligt att man tar alldeles för lätt på säkra rutiner och inte har några tidsmarginaler, men det är en allmän betraktelse från min sida, säger åklagare Thomas Hagman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grundstötningen Västervik

Mer i ämnet