Kustbevakningen var på lördagsmorgonen på plats vid fartyget BBC Lagos, som gick på grund 23.30 på fredagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Skrovet undersökt på lastfartyget – kan ta tid innan bärgning

Uppdaterad
Publicerad

Skrovet på det grundstötta lastfartyget utanför Helsingborg undersöktes under lördagsförmiddagen av dykare, och ännu finns inga tecken på att fartyget läckt olja.

Under lördagen inleddes en besiktning av fartygets skrov med hjälp av dykare och en undervattensrobot.

–  Det finns inga tecken på skador, men det kan finnas skador på undersidan av fartyget där den står på grund som vi inte kan se nu. Vi finns på plats för att vara beredda om olja skulle läcka ut, säger Mattias Heneborn, räddningsledare på kustbevakningen.

Enligt kustbevakningens uppgifter var fartyget på väg från Klaipeda i Litauen till Las Palmas. Det är registrerat i det västindiska öriket Antigua och Barbuda.

– På skeppet finns 5 000 ton vete. Men vi är inte i stadiet att frakta det därifrån. Det kan ta lite tid innan man tar bort skeppet. Det är ägarens ansvar att frakta bort det, säger Christian Carlsson vid kustbevakningens ledningscentral.

Kustbevakningen kommer att vara kvar på platsen för att bevaka bärgningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lastfartyg på grund utanför Helsingborg

Mer i ämnet