Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen hade några dagar tidigare inlett spaning mot en man. När de slog till mot sommarstugan hittades en verkstad för att spä ut cannabis. Foto: Ur polisens förundersökning

Här upptäcker polisens spanare narkotikaverkstaden i sommarstugan i Båstad

Uppdaterad
Publicerad

Mitt framför ögonen på polisens spanare bärs frigolitlådan innehållandes tio kilo cannabis in i den hyrda sommarstugan i Båstad. Där har det förberetts en verkstad för att förvandla de tio kilona till femton. Nu åtalas tre män för grovt narkotikabrott.

Det var i samband med att polisen började spana på en person på en ort i Halland som det upptäcktes att mannens flickvän hyrt en sommarstuga utanför Båstad under en vecka i oktober 2023.

Polisen höll span på stugan och noterade hur en bil anlände och en stor frigolitlåda bars in.

De kommande dagarna kom och lämnade ett antal bilar.

Försökte fly men hittades

Efter fem dagars spaning agerade polisen och gick in i stugan med insatsstyrkan. Då hade spanarna just sett en svart sopsäck, som skulle visa sig innehålla fyra och ett halvt kilo cannabis, bäras ut till en bil. Tre män fanns på plats men en flydde ut i terrängen och kunde lokaliseras av en polisdrönare.

I stugan hittades då omkring fjorton kilo cannabis samt verktyg till att blanda ut narkotika med ett pulver och trycka ut nya haschkakor. En fjärde person greps i sin bil dagen efter, då bilen hade känts igen av polisens spanare.

Nu åtalas de tre av männen för grovt narkotikabrott för att, enligt misstanken, ha varit delaktiga i processen att blanda ut tio kilo cannabis till 14 kilo och förbereda den för försäljning.

– Det är något vi ser med till exempel amfetamin, men med cannabis är det väldigt ovanligt, säger målets åklagare Lars Lindman.

En fjärde person åtalas

Vid genomgång av de åtalades telefoner har det upptäckts chattar på den krypterade plattformen Signal där processen dokumenterats och diskuterats.

En fjärde person åtalas för narkotikabrott av normalgraden, han misstänks ha kommit till stugan för att ta emot plastpåsen med de fyra och ett halv kilo cannabis. Gränsen för grovt narkotikabrott går vid fem kilo.

Två av männen förnekar brott och två erkänner.

Åklagaren har också ansökt om att få förverka en lyxklocka värd 60 000 kronor som hittats hos en av de åtalade eftersom den tros komma från ett brott.

Rättegången börjar i Helsingborgs tingsrätt idag, måndagen den 8 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.