Bland annat hittades 244 kilo cannabisharts i de urgröpta gipsplattorna. Foto: Tullverket

Cannabis för 38 miljoner hittades i lastbilsgömma

Uppdaterad
Publicerad

Tulltjänstemännen blev misstänksamma när lastbilschauffören inte kunde berätta vad han hade i lasten och gjorde en kontroll. I urgröpta gipsplattor hittades hasch och marijuana till ett gatuvärde av cirka 38 miljoner.

Trots att föraren av den spanskregistrerade lastbilen, som just kört av färjan i Helsingborg i februari i år, lovade att han inte hade något att deklarera kunde han inte redogöra för vad som fanns i lasten. Tulltjänstemännen blev misstänksamma och valde att skanna hela lastbilen i en särskild skanner.

Knarkgömma bland gipset

Så upptäcktes sex urgröpta gipsplattor bland lasten. I tre av dessa fanns totalt 244 kilo cannabisharts och 72 kilo cannabis. Att de andra tre gipsplattorna var tomma anser Tullverket också vara misstänkt.

Antingen har chauffören redan levererat narkotika på sin väg till Sverige eller så har han gjort den här resan tidigare och just den här gången utnyttjades bara hälften av gömmorna, säger Sofia Wall som är biträdande chef på tullkriminalen i södra Sverige.

Nekar till brott

Totalt bedöms narkotikan ha ett gatuvärde på omkring 38 miljoner.

Vår bedömning är att det inte är första gången den här mannen transporterar och illegalt för in narkotika i Sverige. Så det känns riktigt bra att vi nu har stoppat detta, säger Sofia Wall

Lastbilschauffören misstänks för synnerligen grov narkotikasmuggling. Själv nekar han till brott och säger att han inte hade någon aning om vad som fanns i lasten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.