Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På vägen genom Europa skriver lastbilschauffören flera meddelanden till en kontaktperson där han uttrycker oro för att smugglingen är på väg att avslöjas. Se mer i videon. Foto: Tullverket

Här hittas över 200 kilo cannabis i en dieseltank

Uppdaterad
Publicerad

När tullen öppnade dieseltanken i lastbilen upptäckte de cannabis till ett värde av runt 30 miljoner kronor.

Det var ett av flera stora cannabisbeslag i Helsingborgs hamn under förra året – och just nu tyder ingenting på en avmattning.

– Det här året har rivstartat, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Hör Martin Petersson från Tullverket berätta mer i klippet ovan.

Chauffören verkade nervös och tullen beslutade att undersöka lastbilen. Sammanlagt hittades 227 kilo cannabis och sju kilo kokain.

– Vi ser en kraftig ökning när det gäller stora beslag. Det har skett en förändring av tillvägagångssätt. Under pandemin gick man över till yrkestrafik istället för exempelvis personbilar och det har fortsatt. Då får man in större mängd vid varje enskilt tillfälle, säger Martin Petersson.

Rekordmånga beslag

Under förra året beslagtogs rekordmycket narkotika i Sverige. Störst var ökningen när det gäller cannabis. Från 2,2 ton under 2022 till 7,2 ton 2023.

– Efterfrågan på cannabis är stor samtidigt som vi har blivit effektivare. Vi kan kontrollera fler objekt på ett mer träffsäkert sätt, säger Martin Petersson.

Hälften av all narkotika som beslagtogs i Sverige förra året hittades i hamnen i Helsingborg.

– Där har det varit ett stort inflöde under lång tid men det kan variera. Vissa år tar vi mest vid Öresundsbron, säger Martin Petersson.

Åtalas för synnerligen grovt brott

Trenden med flera större beslag har fortsatt även efter årsskiftet, enligt Martin Pettersson.

– Om det här håller i sig blir 2024 ett nytt rekordår.

Chauffören som misstänks ha smugglat narkotikan i sin bränsletank åtalas nu för synnerligen grov narkotikasmuggling. Han förnekar det brottet men erkänner att han haft med sig en mindre mängd cannabis in i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.