Foto: SVT

Regeringen vill satsa på övningsskolor

Uppdaterad
Publicerad

Finsk skola prisas för sina resultat och många sneglar österut för att se hur den svenska skolan kan förändras. Nu vill regeringen införa den typ av övningsskolor för blivande lärare som finns i Finland.

I Finland gör alla lärarstudenter sin praktik på vissa utvalda skolor som har en upparbetad kontakt med universitet och högskolor. Skolorna blir vana vid att ta hand om studenterna och den praktik studenterna får blir också mer likvärdig. De lärare som jobbar där blir erfarna handledare och eleverna blir vana vid att det kommer fler vuxna in i klasserna.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) säger till SVT:s Rapport att ett förslag på att införa detta för svenska lärarstudenter kommer under året, och att tanken är att det här ska startas i mindre skala redan nästa år.

Hur mycket pengar som, via ett statsbidrag, ska anslås till detta ska Jan Björklund återkomma till.

Redan nu finns övningsskolor på försök i Stockholm. Men regeringens initiativ gäller en större satsning över hela landet.

Från Socialdemokraterna är man i det här läget – innan det finns ett konkret förslag – försiktigt positiv och tycker att det kan vara värt att prova övningsskolor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer