Migrationsminister Helen Fritzon (S) lägger fram regeringens nya lagförslag om förbud mot utländska barnäktenskap. Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen vill skärpa lagstiftningen mot barnäktenskap

Uppdaterad
Publicerad
Barnäktenskap som ingås utomlands räknas som giltliga i Sverige. Men det vill regeringen ändra på. För i dag presenterade migrationsminister Helene Fritzon (S) ett nytt lagförslag som ska gälla även om makarna inte hade anknytning till Sverige när giftemålet ägde rum.

– Barn ska inte vara gifta. Barn som är gifta fråntas inte bara sin barndom utan fråntas i många fall rätten till utbildning och självständig utveckling, säger migrationsminister Heléne Fritzon (S).

I förslaget som migrationsministern lade fram på tisdagen ska barngiftemål även om det har skett utanför Sverige gränser inte erkännas av staten.

Totalförbud

I dag kan barn som gift sig utomlands få laglig status som gifta om makarna, vid tidpunkten för äktenskapet, varit över 15 år och ingen av dem haft någon koppling till Sverige.

I december 2017 kom en utredning som slog fast att Sverige inte ska godkänna äktenskap mellan makar om någon är under 18 år när de anländer till Sverige, även om man inte har vistas eller har någon anknytning till Sverige sedan tidigare.

– Det ska råda ett totalförbud mot barnäktenskap utan några undantag. Inga barn framöver kommer betraktas som gifta. Det här är ett tydligt ställningstagande mot barngifte. Till omvärlden skickar det ett budskap från Sverige att vi anser att barnäktenskap inte är acceptabelt.

Kan räknas i vissa fall

Dock föreslogs ett undantag om barnet hunnit bli myndig vid ankomsten till Sverige och hänsyn måste tas till särskilda familjeomständigheter, vid exempelvis om en arvstvist skulle uppstå vid ett dödsfall förklarade Helene Fritzon.

– Det kan finnas skäl att se över saker som kan påverka för familjen. Men generellt är det ett totalförbud mot barnäktenskap.

Förhoppningen är att lagen ska träda i kraft tidigast 1 januari 2019. Däremot kommer lagen inte kunna riva upp äktenskap som erkänts före lagen träder i kraft.

Finns ett stort mörkertal

Visa

Antalet barn som kommit till Sverige som gifta skattades av Migrationsverket 2016 till 132 stycken, men mörkertalet bedöms vara stort.

Av de 132 identifierade barnen var 129 flickor och 3 pojkar. De flesta var 16–17 år gamla.

Nästan alla barn hade sitt ursprung i Afghanistan, Irak eller Syrien.

Cirka en tredjedel av barnen hade själva barn.

De flesta hade sökt asyl efter den 1 augusti 2015 och de fanns spridda i 80 kommuner.

Socialstyrelsen genomför just nu en nationell kartläggning för att ta reda på mer om hur många barn som kommer till Sverige som gifta. Resultatet ska presenteras i början av 2019.

Källa: SOU 2017:96/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer