Barnrättsexperter kräver att lagen skärps

Uppdaterad
Publicerad
Det är idag inte brottsligt att gifta sig med barn. Men det borde vara det. Det menar tre barnrättsexperter på Barnrättscentrum vid Stockholms Universitet som nu vill att lagen skärps. Detta rapporterar P4 Värmland om.

I en dom i Värmlands tingsrätt i år friades en man från misstankarna om tvångsäktenskap. Enligt domen gick det inte att bevisa att mannen känt till att den 13-åriga flickan blivit tvingad.

Malou Andersson, doktor i juridik och lektor i straffrätt vid Stockholms universitet föreslår nu, tillsammans med två kollegor, att det ska bli straffbart att gifta sig med barn oavsett om det handlar om tvång eller inte.

– Det här rättsfallet visar att det inte finns något skydd. Lagstiftningen täcker inte den situation som uppstod i det här fallet, när en 13-årig flicka skulle giftas bort med en äldre man, säger hon till P4 Värmland.

Det är idag inte tillåtet att gifta sig med barn men det är inte heller civilrättsligt straffbart. Konsekvensen idag är endast att äktenskapet inte blir giltigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer