En bild på den då 15-åriga flickan och hennes 25-åriga man vid deras äktenskapsliknande ceremoni. I dag kommer hovrättens dom i målet om äktenskapstvång. Foto: Polisens förundersökning

Hovrätten fastställer tingsrättens dom – friar tre för äktenskapstvång

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig flicka i Åre kommun misstänktes ha tvingats in i äktenskap. Tre personer från Östersund åtalades för äktenskapstvång men friades i tingsrätten. I dag kom hovrättens dom: hovrätten fastställer tingsrättens friande dom.

Två kvinnor och flickans äldre bror misstänktes för att ha tvingat flickan till giftermål när hon var 15 år gammal.

Flickan som var bosatt i Åre kommun tvingades vid en religiös ceremoni i Åre i april 2016 gifta sig med en tio år äldre man, enligt åklagaren. När socialtjänsten fick vetskap om detta omhändertogs flickan för att skydda henne, och saken polisanmäldes.

De tre misstänkta för arrangemanget har hela tiden nekat till brott och hävdat att de uppfattat det som att flickan ville gifta sig. Åklagaren har i åtal  på fängelse på mellan fyra och nio månader för de tre misstänkta.

Friades i tingsrätten – och i hovrätten

Samtliga tre personer friades den 6 november 2017 i tingsrättens dom, då rätten inte ansåg det bevisat att de tilltalade utnyttjat flickan ”utsatta belägenhet”. Åklagaren överklagade domen till hovrätten för Nedre Norrland.

Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att flickan har ingått i en sådan äktenskapsliknande förbindelse, som avses i lagstiftningen gällande äktenskapstvång. Vidare anser hovrätten liksom tingsrätten att flickan befann sig i en utsatt belägenhet. Men hovrätten anser inte att flickans egen berättelse som helhet har gett ett entydigt stöd för åtalet om äktenskapstvång.

Hovrätten skriver: ”På det hela taget är uppgifterna om vad som föregick den äktenskapliga förbindelsen så oklara att det inte kan anses utrett att NN påverkats på ett sådant sätt som faller in under regleringen om äktenskapstvång.”

Inte bevisat

Hovrätten gör bedömningen att det inte är bevisat att någon av de tilltalade i målet har haft en sådan roll i arrangemanget med giftermålet, att de ska anses ha förmått flickan att genomföra det.

Domen är ovanligt och det finns ingen praxis sedan tidigare. Domen kan förväntas få betydelse för kommande liknande mål.

Rättelse: I en tidigare version av denna text stod det att domen väntas bli prejudicerande. Texten är ändrad.

Fakta äktenskap: så säger lagen

I Sverige får äktenskap ingås av två personer, av olika kön eller (sedan 2009) av samma kön.

Hinder mot äktenskap är exempelvis om någon av personerna är under 18 år. Personer som är nära släkt med varandra får inte ingå äktenskap.

Den som redan är gift eller registrerad partner får inte ingå ett nytt äktenskap, så länge det tidigare består.

Källa: Regeringens hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.