Foto: Bild på paret från polisens förundersökning

Döms för försök till äktenskapstvång

Uppdaterad
Publicerad

I dag dömde Värmlands tingsrätt två föräldrar till villkorlig dom för försök till äktenskapstvång.

Föräldrarna anses skyldiga till att ha försökt arrangera ett äktenskap mellan den nu 17-åriga flickan och en 27-årig man, trots att flickan protesterade.

Brottet motsvarar 10 månaders fängelse men omvandlas till villkorlig dom eftersom föräldrarna tidigare är ostraffade.

Den man som flickan skulle gifta sig med, som också stått åtalad, frikänns. Tingsrätten anser det inte bevisat att han visste att hon inte ville gifta sig när kontraktet skrevs.

Mammans advokat Susanne Ullén säger att hon måste prata med sin klient innan hon kan uttala sig om domen och huruvida ett överklagande är aktuellt.

– Min klient har hela tiden hävdat att hon är oskyldig och det tror jag hon står fast vid. Sen är det ju en påfrestning att sitta i rätten så man får väl fundera på om det är värt det, säger hon.

Hävdade att det var en förlovning

Föräldrarna och mannen som alla har nekat till brott har hävdat att det rört sig om en frivillig förlovning som båda parter kan bryta, medan man från åklagarhåll menar att det varit ett bindande kontrakt som bara mannen kan bryta enligt syrisk lag och tradition.

Bland de bevis åklagaren lagt fram finns bilder från en fest som arrangerades i Mellerud i december 2015, dit en shejk var kallad och ett kontrakt skrevs på av mannen som skulle gifta sig med flickan och flickans pappa.

”Oklarheter i frågan”

Föräldrarna och mannen stod alla åtalade misstänkta för äktenskapsbrott men föräldrarna döms alltså för försök till äktenskapsbrott medan mannen frias helt. Kontraktet har varit centralt i bevisningen.

– Äktenskapskontraktet talar starkt för att paret ingick en äktenskapsliknande förbindelse. Vid förhör med de inblandade och med den professor i socialantropologi som tingsrätten anlitade som sakkunnig framkom dock att det finns oklarheter i frågan om den äktenskapsliknande förbindelsen var fullbordad, säger lagmannen Lars Holmgård.

Flickan befinner sig på hemlig ort

Flickan har från början sagt att hon inte vill ha skadestånd. Hon befinner sig i dag på hemlig ort och enligt hennes ombud, advokat Björn Karlsonius har det viktigaste för henne varit att markera att tvångsgifte inte är okej. Hon vill bestämma över sitt eget liv och hennes önskan nu är att studera, inte att gifta sig.

Flickan har samtidigt varit tydlig med att hon älskar sin familj och är rädd för att föräldrarna ska dömas till fängelse.

Det här är första gången Värmlands tingsrätt dömer i ett mål gällande äktenskapstvång sedan den nya lagen trädde i kraft 1 juli 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försök till äktenskapstvång i Värmland

Mer i ämnet