Foto: Johan Nilsson,TT

Regeringen vill skärpa regler för bidrag till asylsökande

Publicerad

Regeringen vill stoppa vissa bidrag till asylsökande som valt eget boende i ”områden med socioekonomiska utmaningar”. Förslaget bygger på den så kallade 73-punktsöverenskommelsen mellan regeringen, L och C, och har nu överlämnats till lagrådet.

Regeringens förslag innebär att asylsökande som bor i eget boende i områden med socioekonomiska utmaningar inte ska ha rätt till dagersättning eller särskilt bidrag, skriver regeringen. Syftet är att fler asylsökande ska välja att bo i områden som anses ha lättare att ta emot dem.

Detta ska dock, enligt förslaget, inte gälla om det är ”uppenbart oskäligt” att den asylsökande inte får rätt till den hjälpen.

Ministern: ”Betydande sociala problem”

– Eget boende kan i vissa områden medföra betydande sociala problem, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i pressmeddelandet.

– Det kan handla om till exempel ökad segregation, extrem trångboddhet och svårigheter för kommunerna att erbjuda välfärdstjänster.

Att göra om reglerna för eget boende för asylsökande (EBO) var del av den 73 punkter långa uppgörelse mellan regeringen, L och C som lät Stefan Löfven bilda regering efter valet.

M: EBO måste ses över

Moderaterna (M) välkomnar i en skriftlig kommentar förslaget och säger att EBO måste ses över, då det enligt M leder till trångboddhet och skapar långtgående utanförskap. Samtidigt framhåller partiet att det inte räcker till.

– Regeringen måste snarast återkomma med direktiven till migrationsutredningen så att vi kan komma igång med arbetet för en stram och hållbar migrationspolitik, säger M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

V kritiskt till förslaget

Vänsterpartiet (V) är å sin sida kritiskt till förslaget. Partiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen håller med om att det finns problem med trångboddhet och social belastning i delar av landet. Men hon säger också att regeringens förslag saknar insatser för att exempelvis skapa bra anläggningsboenden eller förmå alla kommuner att bygga hyresbostäder.

– Det som behövs är att utveckla alternativen, inte att straffa folk för att de gör så gott de kan i ett samhälle med stor bostadsbrist, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer