Inrikesminister Anders Ygeman (S) presenterade ny strategi mot terrorism. Foto: TT

Regeringen vill skärpa terrorlagarna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill kriminalisera så kallade terrorresor. För den som väljer att delta i strid eller attentat med terrororganisationer som IS ska konsekvenserna vara glasklara. Den nya strategin ska införas successivt.

På fredagen presenterade inrikesminister Anders Ygeman Sveriges nya strategi mot terrorism som ska vara utgångspunkten för ett långsiktig arbete att stävja terrorn. Strategin går att dela in i tre områden: förebygga, förhindra och försvåra terrorism.

– Sverige har haft en förhöjd hotbild sedan 2010, det finns en ökad risk för terrorattentat. Vi har ett betydande hot från den islamistiska terrormiljön, IS och liknande organisationer. Men vi har också ett hot från det man brukar kalla ensamvargar eller ensamma agerande motsvarande det Breivik var i Norge, säger Anders Ygeman till SVT Nyheter.

Vill hindra resor

Vid presskonferensen i regeringskansliet Rosenbad förklarade Anders Ygeman att resor, träningsläger och pengainsamling i syfte att förbereda eller delta i terrorhandlingar ska kriminaliseras under hösten. Målet är att ingen ska resa.

– Vi måste inom ramen för ett rättssäkert samhälle göra allt för att motverka radikalisering, stoppa rekryteringen till, och hindra de som vill ta klivet in i en terrororganisation. Det handlar också om att strypa de resurser som krävs för att utföra terroristdåd, säger Anders Ygeman.

Sms-varningar

Anders Ygeman vill att nationella insatsstyrkan, polisens beredskapsstyrka mot terrorism, ska kunna ta hjälp av andra länders insatsstyrkor om Sverige skulle drabbas av terrorattentat. Polisen ska också kunna begära hjälp av militär. Dessutom föreslår regeringen att allmänheten ska varnas för terrorhot via sms.

Strategin lämnas in till riksdagen i dag fredag, men den kommer inte att förverkligas direkt. Planen är att den ska införas successivt och vara effektiv i 3-4 år.

– Det finns integritetsrisker, vi måste se till att vi rensar information och begränsar vem som har tillgång till den. Det viktiga är att ha transparans om varför uppgifter lagras, säger Anders Ygeman.

Striktare hantering av pass

Enligt regeringen blir telefonavlyssning allt mindre viktigt, eftersom så mycket sker på nätet. Därför vill man underlätta spaningsarbete på nätet. Svenska pass ska också utformas på ett nytt sätt och regeringen vill också börja använda informationen om fingeravtryck och ansiktsform som redan i dag finns lagrade i passen.

– Vi måste också kunna följa och bevisa terrorresor. Därför behöver vi kunna samla in uppgifter om hur människor flyger, säger Anders Ygeman.

Regeringen utreder också hur en kriminalisering av själva deltagandet i strid bör utformas. Enligt Ygeman ska de veta att det väntar åtal och fängelse när de återvänder.

Revideringen välkomnas

Folkpartiet liberalernas rättspolitiska talesperson i justitieutskottet, Roger Haddad, välkomnar att regeringen reviderar strategin från 2012.

– Då kände inte vi till IS som terrororganisation, fokus var på Al Qaida och Al Shabab och det var knappt några ungdomar som reste ner från Sverige. Därefter har antalet ökat dramatiskt varför vi måste både revidera strategin i förebyggande syfte – men inte minst skärpa lagen så att resor i terrorsyfte kriminaliseras men också när man strider för IS eller en annan terroristorganisation utomlands, säger Roger Haddad (FP) till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.