Om regeringens proposition får ja måste tillverkarna ansöka om registrering eller godkännande för försäljning hos Läkemedelsverket. Foto: TT

Regeringen vill slopa undantag för antroposofiska medel

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill slopa undantaget som gör det möjligt att sälja antroposofiska medel utan registrering hos Läkemedelsverket. I en ny proposition föreslås förändringar av läkemedelslagstiftningen.
– Vi kan inte ha särlösningar för vissa preparat, säger socialminister Annika Strandhäll.

För närvarande finns det ett undantag i läkemedelslagstiftningen som gör det möjligt att ge särskilda försäljningstillstånd för antroposofiska medel, en form av naturmedicin baserade på olika växter och mineraler.

Men om regeringens proposition, som lämnas in på torsdagen, går igenom riksdagen måste tillverkarna ansöka om registrering eller godkännande för försäljning hos Läkemedelsverket och prövas i enlighet med reglerna för övriga läkemedel.

Socialminister Annika Strandhäll menar att man inte kan ha särlösningar för vissa preparat.

– Lagstiftningen ställer höga krav på läkemedel och då är det enda rimliga att det gäller lika för alla, säger hon enligt ett pressmeddelande.

Förslaget ska säkerställa att lagstiftningen på området lever upp till kraven i EU-rätten.

”Blir orimligt dyrt”

Vidarkliniken i Järna använder cirka 500 antroposofiska medel i sin verksamhet och är direkt berörd av beslutet.

– De hör ihop med vår vårdfilosofi där vi vill stärka patientens hälsofaktorer. Vi använder dem tillsammans med konventionella läkemedel och anser att effekten blir bättre, säger Ursula Flatters, läkare och specialist i allmänmedicin samt styrelseledamot i stiftelsen Vidarkliniken.

Tillverkas utomlands

Medlen tillverkas utomlands. Enligt Vidarkliniken kommer det att bli väldigt dyrt för tillverkarna om de ska registrera alla medel i Sverige, eftersom omsättningen är låg här.

– Det kostar orimligt mycket pengar i nuläget att registrera samma läkemedel som redan är registrerade i många andra länder.

Kliniken säger att de arbetar på en lösning, men vill inte gå in närmare på saken.

– Samtal pågår med politiker och tjänstemän, både i Sverige och Europa.

  • Regeringen föreslår övergångsregler för de medel som har försäljningstillstånd i dag.
  • Syftet är att ge tillverkarna en möjlighet att hinna ansöka och visa att de uppfyller kraven.
  • Om de lämnar in ansökan om godkännande eller registrering till Läkemedelsverket senast den 1 september 2019 har de möjlighet att fortsätta sälja medlen tills Läkemedelsverket har tagit ställning till ansökan, vilket bedöms ske omkring halvårsskiftet 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer