Foto: TT

Regeringen vill ta emot fler kvotflyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill öka möjligheterna att på ”laglig och trygg väg” ta sig till Sverige och föreslår att Sverige ska ta emot flera så kallade kvotflyktingar.

Det handlar om en successiv ökning, som presenteras i höstens så kallade ändringsbudget. Tanken är att antalet kvotflyktingar ökar från dagens 1.900 till 3.400 år 2017 och till 5 000 från och med 2018.

Ökningen ska delvis finansieras genom att det internationella biståndet minskas i takt med att antalet kvotflyktingar ökar. Minskningen blir enligt förslaget som mest år 2020, nämligen 67 miljoner kronor.

Ökat bistånd

I år och jämfört med tidigare planer ökas dock biståndet med 6,4 miljarder kronor, vilket är en justering eftersom flyktingmottagandet minskat kraftigt jämfört med vad regeringen tidigare trott.

I våras föreslogs en minskning av biståndsbudgeten men det anses inte längre nödvändigt.

Vissa kostnader för asylmottagandet betalas ur biståndsbudgeten, och nu finns alltså ”outnyttjade” pengar som kan återföras till att betala bistånd.

I och med att flyktingströmmen avtagit blir det också pengar ”över” på kontot för ersättningar och bostäder i asylmottagningen i år. Området Migration får 6,4 miljarder kronor mindre än vad regeringen planerade för innan effekterna av den omlagda flyktingpolitiken var kända.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2016

Mer i ämnet