Regeringen vill underlätta kompetensutveckling

Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt utlovar en omfattande kompetenssatsning i den kommande vårbudgeten.

Regeringen aviserar i vårbudgeten förbättrade stöd till dem som vill skola om sig eller byta yrkesbana i vuxen ålder. Det säger statsminister Fredrik Reinfeldt i SVT:s nya program Politik i fokus. Statsministern berättar bl a att han vill se höjda studiestöd.

I intervjun ger han också besked om att regeringen ännu inte vågar skriva upp prognoserna för svensk ekonomi. Trots flera rapporter om att konjunkturen nu ser ut att förbättras håller regeringen fast vid den nedreviderade budgetprognos som presenterades i december. Regeringen kommer därför inte att justera Sveriges BNP-tillväxt för i år, mer än på marginalen, säger Fredrik Reinfeldt.

– Vi talar om en tillväxt runt en procent, säger han.

Regeringens senaste prognos från strax före jul talade om en BNP-tillväxt på 1,1 procent 2013.

Satsning på kompetensutveckling

Statsministern vill ha höjt studiestöd för personer som i vuxen ålder vill skola om sig eller bygga på sin kompetens.

– Man ska kunna förstärka möjligheten att få studiebidrag när man efter tio år återvänder till studier för att förkovra sig. Det är också ett sätt att understödja att människor fortbildar sig och kanske växlar över till något annat, säger statsministern till Politik i fokus.

När en höjning av studiestödet kan genomföras vill Reinfeldt idag inte ge besked om, men säger att det är regeringens ambition.

– Skälet till det är att vi behöver mer av omställning och mer av fördjupat kunnande mitt i livet och det här kan vara ett sätt att uppmuntra det, säger statsministern.
 

Höjd pensionsålder

En bakgrund till behovet av att kunna byta karriär mitt i livet är bland annat planerna på höjd pensionsålder. I veckan presenterade t ex regeringens utredare flera förslag om höjd pensionsålder.

Ett förslag i regeringens vårbudget handlar också om stiftelser som ägs gemensamt att fack och arbetsgivare och som idag bistår vid uppsägningar. Regeringen vill att dessa stiftelser nu också ska få möjlighet att erbjuda utbildning eller andra insatser långt tidigare. Också detta är en åtgärd för att underlätta karriärbyten mitt i livet.

– Det bästa sättet att undvika arbetslöshet och samtidigt bejaka förändring är att gå in mycket tidigare, att ge stöd till människor via utbildning och omställningsinsatster innan man kommit ut i arbetslöshet, säger Reinfeldt.

Politik i fokus är ett nytt veckomagasin inom ramen för SVT Forum som sänds varje vecka kl 15.00 på SVT2, svt.se och SVT Play.

Här kan du se programmet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårbudget 2013

Mer i ämnet