”Det är väldigt avancerad utrustning som de här fuskföretagen erbjuder och det är svårt att upptäcka det med blotta ögat”, säger högskoleminister Helene Hellmark Knutsson till Ekot. Foto: Jessica Gow/Bertil Enevåg Ericson/TT

Regeringen vill utreda kroppsvisitering vid högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ska tillsätta en utredning kring om kroppsvisitering på personer som gör högskoleprovet ska tillåtas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Orsaken är att man på så sätt kan upptäcka otillåtna hjälpmedel.

– Det är väldigt avancerad utrustning som de här fuskföretagen erbjuder och det är svårt att upptäcka det med blotta ögat, säger högskoleminister Helene Hellmark Knutsson till Ekot.

Eventuellt sekretessskydd för tipsare

Utredningen kommer efter flera års jakt på fuskare som via avancerade hörsnäckor och dolda mobiltelefoner får rätt svar upplästa under tiden som de skriver provet.

Regeringen låter nu en utredare ta ställning till om brottet är så allvarligt att man kan motivera att provdeltagare bör kroppsvisiteras och om det i så fall bör gälla alla eller om det ska handla om stickprover. Det ska också utredas om det bör finnas ett sekretesskydd för de som tipsar om fusk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer