Karin Röding, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet i Aktuellt. Foto: SVT

Efter högskolefusket: Kan bli tal om kroppsvisitering

Publicerad

Efter avslöjanden om stort fusk på högskoleprovet kommenterar nu generaldirektören för universitetets högskoleråd händelserna och diskuterar åtgärder. En åtgärd som diskuteras är kroppsvisitering – medan mobilförbud inte ses som en direkt möjlighet.

Karin Röding, generaldirektör för universitetets högskoleråd som arrangerar högskoleprovet, säger i tisdagens Aktuellt att man just nu pratar med regeringen om olika åtgärder som ska lösa problemet med det stora antalet fuskare på högskoleprovet.

– Vi har frågor som vi diskuterar med regeringen, bland annat kroppsvisitering, säger Karin Röding.

Kan mobilförbud vara en lösning?

– Provet hanteras på 120 ställen runt om i landet och alla har tillgång till en mobiltelefon, så det är nog inte möjligt. Det måste ske störningar i så fall där provet genomförs, men det är också en lagstiftningsfråga som tar tid att förändra. Regelverket kan inte alltid hänga med i kriminaltiteten.

Studenter kan återkallas

Enligt Röding finns det en chans att återkalla personer som tagit sig in på högskolor genom att fuska på högskoleprovet.

– Om man är inskriven från 2015 och framåt så finns det en möjlighet att återkalla studenter.

Det var 2015 som det först uppdagades att omfattande fusk förekom på provet genom SVT:s avslöjande. Sedan dess har högskolerådet själva anmält hundratals fuskare under de senaste tre åren.

– Det är helt oacceptabelt självklart. Fuskandet måste få ett stopp, men jag tror att de senaste aktiviteterna varit avskräckande. Att personer har tagits fast och dömts, säger Röding.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.