Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regeringen har nu beslutat om nya tillfälliga coronaregler.

Regeringsbeslut: Inställda operationer ska inte leda till förlorad sjukpenning

Uppdaterad
Publicerad

Inställda eller uppskjutna operationer ska inte leda till förlorad sjukpenning. Regeringen har nu beslutat om tillfälliga coronaregler.

Redan i början av april kom regeringen och Försäkringskassan överens om att ingen ska förlora sin sjukpenning efter 180 dagar om en operation ställs in på grund av coronapandemin.

Nu har ett regeringsbeslut tagits i frågan.

– Det är helt orimligt att människor förlorar sin sjukpenning för att en operation eller rehabilitering blir uppskjuten eller inställd på grund av corona. Enskilda medborgare ska inte ta den kostnaden, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT Nyheter.

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet har kommit överens om beslutet som även ska skydda från utförsäkring efter dag 365.

Kostnad: ett par hundra miljoner

Det tillfälliga undantaget gäller retroaktivt från 2 april till och med 31 december 2020 och kommer att kosta ”ett par hundra miljoner”, enligt Ardalan Shekarabi.

– Det är oerhört viktigt att vi ser till att människor får behålla den ekonomiska tryggheten och inte drabbas dubbelt nu när corona leder till att operationer och rehabiliteringsinsatser blir inställda för att sjukvården måste göra prioriteringar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer