Foto: TT

Regeringens flyktingutspel får kritik från ledande ekonom

Uppdaterad
Publicerad

För tredje gången på en vecka kom regeringen i dag med ett utspel om de ökade kostnaderna för att ta emot flyktingar.

Tilltaget möter skarp kritik från Lars Calmfors, en av landets ledande nationalekonomer.

I dag var det integrationsminister Erik Ullenhags (FP) tur att fokusera på flyktingfrågan, och om de stora kostnader som Sverige står inför.

I år beräknas cirka 51.000 flyktingar få uppehållstillstånd, och den siffran väntas öka åren därpå, enligt Ullenhag.

Val 2014

– Det är ur ett historiskt perspektiv många som kommer, och därför blir det viktigt för oss att hantera detta. Ett sätt är att dra lärdomar av historien och säga att det kostar pengar till en början. Men se på Balkanflyktingarna som gjort Sverige till ett rikare och mer spännande land, säger Erik Ullenhag.

Flera tidigare utspel

Det här är inte första gången regeringen tar upp flyktingfrågan. I helgen larmade statsministern om kommande kostnader, och i veckan höll Anders Borg (M) och Carl Bildt (M) en gemensam presskonferens där man pekade på oron i världen och en kommande flyktingström till Sverige.

Finansminister Borg räknar med att det kommer krävas 12 miljarder kronor om året för att klara flyktingströmmen.

– Det är en av de större förskjutningar på utgiftssidan som jag har upplevt som finansminister, sade han på presskonferensen.

Ekonom: Taktik ligger bakom

Debatt är bra, men att regeringen satt en prislapp på kostnaden flera år framåt förvånar Lars Calmfors, som tidigare var ordförande i regeringens finanspolitiska råd.

Han menar att 12 miljarder inte är en så stor summa i jämförelse, och att det inte går att sätta en prislapp på hur mycket det kommer att kosta långt framåt i tiden.

– Det är svårt att tro att utspelen motiveras av en oro för de offentliga finanserna. Det måste vara andra politisk-taktiska överväganden som ligger bakom, säger han till SVT Nyheter.

En del menar att det här gynnar Sverigedemokraterna?

– Ja det finns en sådan risk, säger Lars Calmfors.

Ullenhag: Spelar inte SD i händerna

Integrationsminister Erik Ullenhag håller inte med om att frågan om kostnaderna för flyktingmottagandet skulle kunna spela Sverigedemokraterna i händerna, något som flera debattörer hävdat.

– Det är ett märkligt resonemang. Det vi säger från regeringens sida är att Sverige ska stå upp för en medmänsklighet. Vi ska ha en solidarisk flyktingpolitik, säger Ullenhag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet