Foto: TT

Regeringens förslag för att få stopp på tiggeriet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet tiggande EU-migranter i Sverige ligger kvar på samma nivåer som förra året, visar SVT Nyheters undersökning bland landets kommuner. Ansvariga ministern Åsa Regnér vill se ett stopp på tiggeriet och i dag fattar regeringen beslut om att ge länsstyrelsen i Stockholms län uppdraget att samordna arbetet med EU-migranterna.

Strax efter påsk fanns det, grovt uppskattat, mellan 3.900 och 4.700 tiggande EU-migranter i Sverige, visar SVT Nyheters stora undersökning till alla kommuner.

– Jag tycker att det är en bekymmersam situation. Det är inte ett bra läge vi har. Vi vill att både tiggeriet och utsattheten ska upphöra, säger barn- äldre- och jämställdhetsministern Åsa Regnér till SVT Nyheter.

– Vi fattar i dag beslut om att Socialstyrelsen får i uppdrag att stödja socialtjänster i landet med vägledning och kunskap om hur man kan möta den här gruppen när det behövs.

Särskilt uppdrag till Stockholm

Regeringen ger också Länsstyrelsen i Stockholms län i uppdrag att samordna arbetet med EU-migranterna.

– Länsstyrelsen i Stockholm har haft liknande uppdrag tidigare och de har mycket kunskap kring människohandel och romers inkludering. Det är viktigt att ha en struktur som finns i hela landet och det har länsstyrelserna, säger Åsa Regnér till SVT Nyheter.

  • 254 av 290 kommuner svarade på SVT:s undersökning, 88 procent.
  • Socialcheferna fick grovt uppskatta antalet ”utsatta EU-medborgare (tiggare) som vistas i kommunen för tillfället”.  De fick också svara på om antalet förändrats jämfört med för ett år sedan.
  • Undersökningen gjordes strax efter påsk (4-11/4)
  • Fler kommuner har svarat i år jämfört med förra året då 241 av 290 svarade. Även den undersökningen gjordes strax efter påsk. Det innebär att det räknade antalet tiggande EU-migranter i år blir högre.
  • Det kan finnas en viss dubbelräkning då samma person kan röra sig mellan flera kommuner.
  • Samtidigt finns det sannolikt ett mörkertal eftersom 36 kommuner inte svarat på årets undersökning. Flera kommuner som säger att det vistas tiggande EU-migranter i kommunen har dessutom inte uppgett antalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.