Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör röster från regeringen, SD och S om arbetskraftsinvandringen. Foto: SVT

Regeringens förslag om lönegolv kritiseras: ”Som en schweizerost”

Uppdaterad
Publicerad

Ett lönegolv ska göra det svårare för lågkvalificerad arbetskraft att komma till Sverige, föreslår regeringen. Ett förslag som möts av kritik från såväl fack som arbetsgivare.

– Ett stort ingrepp i den svenska modellen, säger Industriföretagarnas vd Per Hidesten.

För att få komma till Sverige för att arbeta ska man få en lön på minst medianlönen, runt 33 000 kronor. I alla fall om man inte är EU-medborgare eller tillhör någon av de yrkesgrupper, oklart vilka, som ska undantas.

Det är innebörden av regeringens förslag för att minska den lågkvalificerade arbetskraftsinvandringen.

Kritiken: Hotar konkurrenskraft

Beskedet har mötts av kritik från flera arbetsgivarorganisationer, däribland Industriarbetsgivarna. Vd:n Per Hidesten menar att Sverige riskerar att gå miste om stora investeringar i den gröna omställningen.

– Det försämrar den svenska konkurrenskraften, säger han.

– Regeringen gör ett stort ingrepp i den svenska modellen genom att prata om lönegolv.

Liknande kritik har kommit från andra tunga organisationer på arbetsgivarsidan, bland andra Svenskt Näringsliv och Almega.

LO har i sin tur kritiserat att regeringen valt en modell med lönegolv och undantag för vissa yrkesgrupper.

”Det finns en enklare lösning och det är behovsprövning”, skriver ordföranden Susanna Gideonsson till TT.

S: En schweizerost

Även S, som gav i uppdrag att utreda den nu skrotade behovsprövningen mot arbetsmarknaden, sågar undantagen.

– Det blir som en schweizerost av undantag och många fler arbetskraftinvandrade som vi inte har behov av i Sverige kan komma hit, säger Anders Ygeman (S), arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Han köper inte kritiken från näringslivet om att förslaget skulle vara ett hot mot svensk konkurrenskraft – det finns alltjämt 27 medlemsländer i EU varifrån arbetsgivare kan rekrytera personal, menar han.

– Jag har svårt att se varför diskare från Bangladesh eller städare från Irak skulle ha någon unik kompetens som är avgörande för svensk konkurrenskraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.