Liberalernas partiledare, arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson, vill se undantag i hur mycket arbetskraftsinvandringen ska begränsas. Foto: Pontus Lundahl / TT

Pehrson: Förhandlingar med SD om arbetskraftsinvandring kärvar

Publicerad

Förhandlingarna mellan Tidöpartierna om hur mycket arbetskraftsinvandringen ska begränsas kärvar.

Det säger L-ledaren och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson i Ekots Lördagsintervju.

Liberalerna och Sverigedemokraterna är oense om hur mycket arbetskraftsinvandringen till Sverige ska begränsas.

Enligt Tidöavtalet ska arbetskraftsinvandring bara tillåtas om lönen ligger på cirka 33 000 kronor, men man har även lagt till att vissa yrkesgrupper inte ska omfattas av reglerna.

L vill se undantag för omsorgspersonal

Liberalerna vill se breda undantag som kan gälla för säsongsarbetare som exempelvis plockar bär eller planterar skog samt för personal inom vård och omsorg.

I Ekots lördagsintervju säger Liberalernas partiledare, arbetsmarknads- och integrationsminister, Johan Pehrson, att han bland annat vill titta på situationen för sjuksköterskor och undersköterskor.

I intervjun tar han upp fackliga larm om att medarbetare inom omsorgsyrken mår dåligt för att det finns för få händer.

– Det finns personer, det finns lediga tjänster, det finns pengar till löner men det finns ingen som söker sig till de här jobben, säger han i intervjun.

”Det kärvar”

Men Sverigedemokraterna är emot Liberalernas förslag om undantag, vilket blev känt i samband med en artikel i Dagens industri tidigare i veckan.

– Det kärvar, vi har lite olika ingångar, säger Johan Pehrson i Ekots Lördagsintervju.

Han vill inte gå in närmare på hur förhandlingarna går men säger att det är viktigt att hedra Tidöavtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.