Statsminister Stefan Löfven (S) talar flankerad av inrikesminister Mikael Damberg (S), tv och socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stefan Löfven: Tar situationen på största allvar

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att regeringen tar situationen ”på allra största allvar”, vid en presskonferens tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg (S), socialminister Lena Hallengren (S och en rad myndighetschefer.

Statsministern säger att regeringen har informerat sig om att myndigheterna har beredskap och planering för en situation där smittspridningen ökar.

– Sveriges samlade expertis och förmåga är mobiliserad för att hantera den här situtationen. Många människor känner oro och det är fullt förståeligt.

Presskonferensen hölls efter att medlemmarna av regeringens krishanteringsråd extrainkallats till ett möte för att skapa sig en bild av beredskapen inför den pågående virusspridningen. Medverkade gjorde bland annat flera statsråd, rikspolischefen samt generaldirektörerna för flera berörda myndigheter.

Bland annat sade statsministern att han ställer in sin planerade resa till Sydafrika med anledning av coronaviruset. Några nya skarpa beslut fattades dock inte på måndagen, men regeringen är redo att besluta om extraordinära åtgärder om och när myndigheterna tycker det behövs. Det kan exempelvis gälla åtgärder som att spärra av områden och  sätta människor och samhällen i karantän.

Varnar för desinformation

Ansvarig för krishanteringsarbetet inom regeringskansliet är inrikesminister Mikael Damberg (S). Han varnade för desinformation och betonade vikten av att följa de råd som myndigheterna ger.

– Att det rör sig om ett nytt virus ökar risken för ryktesspridning. Det kan ske av omedvetenhet och okunskap men det finns också grogrund för desinformation där avsändaren medvetet sprider felaktigheter.

Dan Eliasson, chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), var inne på samma linje. Han poängterade medborgarnas stora behov av information. Därför planerar man för en daglig informationsgivning från de myndigheter som hanterar frågan.

– De ska både kunna ge en lägesbild och svara på frågor. Vi hämtar inspiration från arbetet vi gjorde under skogsbränderna för att vara tillgängliga och skapa transparens och öppenhet.

Se hela SVT Nyheters sändning från presskonferensen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.