Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringens utredning föreslår att flera tidigare sjukförsäkringsreformer ska slopas. ”Sjukskrivning i sig kan ha negativa konsekvenser för individen,” säger särskildutredare. Foto: Jacob Hansson/SVT

Regeringens utredare vill slopa sjukförsäkringsreformen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2020 har flera reformer inom sjukförsäkringen införts. Nu föreslår en statlig utredning att regeringen gör bäst i att slopa reformerna och gå tillbaka till det system som fanns på plats tidigare.

Regeringens utredning om förändringarna i sjukförsäkringssystemet är klar.

– I princip föreslår vi en återgång till det gamla systemet, säger den särskilde utredare Per Johansson till SVT.

Reformen inleddes 2020

År 2020 införde regeringen flera förändringar i sjukförsäkringssystemet. Man ansåg att flera av reglerna var för stränga.

Till exempel införde man fler undantag för den så kallade rehabiliteringskedjans tidsgränser. I det gamla systemet bedömdes den sjukskrivnes arbetsförmåga efter 180 dagar inte längre efter ett jobb som den egna arbetsgivaren kunde erbjuda – utan mot andra jobb som finns på arbetsmarknaden.

Då kunde undantag göras av ”särskilda skäl”, men i det nya systemet kan undantag också göras av ”övervägande skäl” som till exempel att den sjukskrivne kommer att kunna återvända till sitt jobb efter ett år, eller efter avslutad behandling.

Per Johansson menar att utredningen visar att många som får sin sjukförsäkring förlängd efter dag 180 i dag faktiskt kan jobba.

Utredningen: Inget positivt med reformen

Regeringen tillsatte en utredning för att utvärdera reformen 2022. Vid regeringsskiftet bytte utredningen direktiv och särskild utredare.

Utredningens uppdrag har varit att lämna författningsförslag om det visar sig att sjukfall blir omotiverat långa, eller att det uppstår andra negativa konsekvenser för samhället eller individen.

Enligt Per Johansson visar utredningen att sjukskrivningarna har blivit längre, och att återgången till den egna arbetsgivaren har minskat med 2 procent.

Han säger också under pressträffen att utredningen inte hittat någon positiv effekt på folks hälsa.

Kritiseras från flera håll

Utredningens förslag har mött kritik, bland annat från LO och från oppositionspartierna.

– Det här är hjärtlösa förslag som kommer att göra människor fattigare utan att de blir friskare, säger Socialdemokraternas Anders Ygeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.