Foto: Jessica Gow, Johan Nilsson, TT

Regeringsbeskedet: Tullen ska få stoppa stöldgods på väg ut ur landet

Publicerad

Regeringen ska nu se till att tullen får befogenheter att kontrollera och stoppa misstänkta fordon och personer som är på väg ut ur landet. Det har efterfrågats under lång tid på flera håll som ett led i att få bukt med internationella stöldligor som opererar runt om i Sverige.

– I dag har ju tullens verksamhet inriktats på att hindra narkotika, sprängmedel eller annan smuggling från att komma in i Sverige. Nu är vi beredda att ge Tullverket nya befogenheter för att också få stoppa och hindra de här internationella stöldligorna från att föra ut gods från Sverige, säger inrikesminister Mikael Damberg till SVT Nyheter. 

Problem med stölder av bildelar

Det här beskedet kommer som ett direkt svar på den rapport som polisen, Tullverket och Kustbevakningen tillsammans lämnade in till inrikesminstern. Rapporten berättar om hur ett par års förstärkt samarbete för att hantera internationella brottsnätverk har fungerat. Och det har blivit bättre, åtminstone på vissa områden. 

– Vi ser att bostadsinbrott och båtrelaterade stölder minskar. Däremot ser vi inte samma positiva utveckling när det gäller inbrott i fritidshus och stölder av bildelar, säger Mats Löfving, som är chef för polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

Frustration bland anställda

Ett av de förslag som polisen, Tullverket och Kustbevakningen nu för fram handlar om att ge ökade befogenheter för tullen att stoppa misstänkt gods som är på väg ut ur landet.

– Det har funnits en stor frustration inte minst från allmänheten, men även från våra anställda, att tullen inte kan ingripa om vi ser misstänkt stöldgods. Därför tycker jag att det är väldigt bra att vi nu ska få befogenheter att göra det, säger Fredrik Holmberg, som är vikarierande generaldirektör på Tullverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.