Foto: TT

Regeringskansliet vill kapa notan för kritiserad språkkonsult

Uppdaterad
Publicerad

Regeringskansliet vägrar betala fakturor på totalt nästan en kvarts miljon kronor för språkhjälp till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). För språklig bearbetning av fyra tal till en Indienresa vill leverantören ha ersättning för närmare 75 timmars arbete. Men regeringskansliets tjänstemän har efter en granskning kommit fram till något helt annat.

Kostnaderna för språkhjälp till landsbygdsministern väckte stor uppmärksamhet i december, efter att SVT Nyheter avslöjat att näringsdepartementet vägrade betala fakturor om uppemot en kvarts miljon kronor.

Efter avslöjandet har bolaget som fakturerat, Företagsuniversitetet, försökt förklara kostnaderna för departementet.

Diskussionerna har framför allt rört den ”språkliga bearbetning” som bolagets konsult gjort av fyra tal som Bucht höll vid en resa till Indien i november, och där man begär över 80.000 kronor för nästan 75 timmars arbete.

Företagsuniversitetet har lämnat in en pärm till departementet, med texter och andra underlag, som man menar visar att prissättningen är rimlig.

Mindre än hälften

Regeringskansliets tjänstemän har dock gått igenom underlagen, och kommit fram till en helt annan nivå.

De bedömer att arbetet borde ha klarats av på 30 timmar, och ersättas med mindre än hälften av den begärda summan – 34.800 kronor.

Regeringskansliet framhåller att konsulten inte haft i uppdrag att hitta några nya fakta eller göra innehållsmässiga förändringar av de engelskspråkiga utkast som departementet försett honom med.

Företagsuniversitetet har som svar skickat in mer material med ytterligare preciseringar av arbetsinsatserna.

För ett tal i Mumbai som enligt departementets tjänstemän bör ha krävt sex timmars arbete, menar Företagsuniversitetet att konsulten lagt ned totalt 25 timmar plus tid för faktainhämtning, administration och annat.

Företagsuniversitetet bad om ett möte med departementet, vilket hölls i januari. Det har hittills inte gett några resultat men båda parter meddelar SVT Nyheter att diskussionerna fortsätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.