För ett barn gäller att det ska vara minderårigt för att kunna få uppehållstillstånd som anhörig.
Dessutom säger reglerna att ”ett underårigt ogift barn som har en förälder som är gift eller sambo med anknytningspersonen också har rätt till uppehållstillstånd”.
”Seriöst förhållande”
Vidare säger reglerna att man kan få upphållstillstånd om man har ”för avsikt att ingå äktenskap eller inleda ett samboförhållande med anknytningspersonen”.
Detta kräver dock att förhållandet ”framstår som seriöst” och inte ”särskilda skäl talar mot att tillstånd ges”.
Under vissa förhållanden kan nära anhöriga, som inte är make, sambo eller minderårigt barn, få uppehållstillstånd i Sverige. För det krävs dock att det finns ett ”särskilt beroendeförhållande mellan släktingarna som inte fanns redan i hemlandet”.
DNA-analys
Reglerna säger också att en DNA-analys får utföras. Det ska ske frivilligt och på statens bekostnad.
DNA-analys kan bli aktuellt i fall som rör återförening som rör familjeåterförening mellan minderåriga barn och deras föräldrar.
Det är obligatoriskt för Migrationsverket att erbjuda DNA-analys om övriga utredningar om släktskapet inte är tillräckliga för att uppehållstillstånd ska beviljas.
Försörjningskrav
I april 2010 infördes ett nytt krav vid anhöriginvandring. För att få upphållstillstånd måste personen som bor i Sverige kunna försörja sig och ha en bostad av tillräcklig storlek och standard för den anhöriga som söker uppehållstillstånd.
Det finns dock vissa undantag från kravet på försörjning, till exempel när anknytningspersonen i Sverige har uppehållstillstånd som flykting.
Dessutom gäller inte försörjningskravet om den som söker uppehållstillstånd är ett barn och anknytningspersonen är barnets förälder. Detta undantag gäller även om barnets andra förälder ansöker om uppehållstillstånd tillsammans med barnet.
Grundregel
Grundregeln är att när man söker upphållstillstånd i Sverige, som anhörig till någon som redan bor här, ska det ske utanför landet.
I undantagsfall kan dock uppehållstillstånd beviljas efter inresan i landet.
Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se
Källor: Migrationsverket och Regeringskansliet
Regel togs bort
Beslutet att avvisa Chyzevska togs av Migrationsverket och efter överklagande även av Migrationsdomstolen. Fallet fick inte prövningstillstånd i den högsta instansen, Migrationsöverdomstolen.
Till och med 1997 fanns regeln om den så kallade sista länken som hade kunnat räcka för att ge Chyzevska rätt att stanna. Den stadgade att just åldringar utan anhöriga i hemlandet men med släkt i Sverige kunde få uppehållstillstånd. Men regeln plockades bort av politikerna.
Under tisdagen (18 oktober) kom uppgiften att Migrationsöverdomstolen ändrat sig och beviljat ny prövning i fallet Ganna Chyzevska.
TT