Foto: TT

Regn i maj får mördarsniglarna att trivas

Uppdaterad
Publicerad

Regn och rusk väntas under helgen. Något som är extra irriterande för den som har trädgård, eftersom regn i maj kan ge en riktig mördarsnigelsommar.

Inget verkar kunna stoppa de bruna, slemmiga skadedjuren som sprider sig över landet. Nu klarar djuren till och med de kalla vintrarna i norra Sverige.

– Det har skett ett naturligt urval som gör att de numera överlever trots kylan, säger Ted von Proschwitz, snigelexpert på Naturhistoriska museet i Göteborg.

mördarsniglar

För ett par veckor sedan såg han de första mördarsniglarna krypa i parkerna, och han tror att det blöta vädret som väntas i helgen kommer locka fram ännu fler.

– De är redan på god väg eftersom det har regnat så mycket. Nu får de ytterligare en skjuts framåt.

Och regnar det mycket i maj blir det också ovanligt många sniglar – enligt Ted von Proschwitz är majvädret den enskilt viktigaste faktorn för hur snigelåret utvecklar sig.

”Hugg av huvudet”

Ännu dröjer det ett par veckor innan mördarsniglarna hunnit bli könsmogna och börjar lägga ägg. Därför är det, om man vill slippa dem, viktigt att ta död på dem så snart de visar sig.

Den bästa metoden är att hugga huvudet av dem – inte dela dem på mitten eftersom det förlänger lidandet. Det går även bra att hälla kokande vatten på sniglarna. Att lägga dem i salt avråder Ted von Proschwitz bestämt ifrån. Förutom att saltet kan skada jorden i trädgården ger det också sniglarna en långsammare och mer plågsam död.

– Trots att de är skadedjur ska man inte plåga dem, tycker jag.

Tvåkönade

Men hur snabb man än är går det inte att helt befria sin trädgård från mördarsniglarna, som är något av överlevnadsexperter. Till exempel är de tvåkönade vilket gör att de kan befrukta sig själva och att alla individer lägger ägg.

-Man blir inte av med dem, det ska man ha klart för sig, säger Ted von Proschwitz.

Fakta: Mördarsniglar

  • Mördarsnigeln kallas också spansk skogssnigel – trots att den troligen härstammar från sydvästra Frankrike.
  • Snigeln sprids av människor genom handel av plantor och växter som kan ha snigelägg eller små sniglar på sig.
  • Numera är arten etablerad även i norra Sverige – bland annat i Östersund, Vilhelmina och längs Norrlandskusten.
  • En vanlig myt är att båda delarna kan leva vidare om man delar snigeln på mitten. Detta stämmer inte.
  • Bästa sättet att ta död på sniglar är att samla ihop dem, hugga huvudet av dem och gräva ner dem. Låter man dem ligga lockar man dit fler sniglar eftersom mördarsniglar är kannibaler.

Källa: Naturhistoriska museet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

mördarsniglar

Mer i ämnet