Reinfeldt: Ingen folkomröstning om euron

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte aktuellt med en ny folkomröstning om euron i Sverige under nästa mandatperiod. Det säger statsminister Fredrik Reinfeldt i dag som ett svar på krav från Miljöpartiet.

Den svenska opinionen har under lång tid varit negativ till euron som valuta. Men det senaste året har opinionen vacklat. Den rödgröna oppositionen säger bestämt nej till en ny folkomröstning under nästa mandatperiod, och i dag vill Miljöpartiet också få ett besked från regeringen.

-Jag kräver att vi får ett samlat svar från allianspartierna. Hur kommer de att göra med eurosamarbetet under nästa mandatperiod? Jag tror att svenska folket gärna vill veta vad som gäller om en borgerlig regering får sitta kvar, säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

-Det ansvarsfulla är att en tänkt ja-sida, blocköverskridande och brett, är överens om ett datum för en folkomröstning, och de förutsättningarna finns inte, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Innebär det att alliansen i valmanifestet inte kommer att utlova någon folkomröstning under nästa mandatperiod?

-Det kan vi rimligen inte göra, av det enkla skälet att det är vi inte ensamma att fatta beslut om. Vi kan ju inte förutse en framtida folkomröstning utan att Socialdemokraterna är med på en tänkt ja-sida.

Kerstin Holm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.