Fredrik Reinfeldt. Foto: SVT

Reinfeldt närmar sig politiken med nytt jobb

Uppdaterad
Publicerad

Det var länge sedan som Fredrik Reinfeldt syntes i inrikespolitiska sammanhang. Nu tillträder den tidigare statsministern som ordförande i Trygghetskommissionen.

Fredrik Reinfeldt har fått ett nytt jobb – som Trygghetskommissionens första ordförande. Christina Lindenius, vd för branschorganisationens Svensk Försäkring, presenterade i dag den oberoende kommissionen som består av åtta ledamöter och som ska se närmare på brottsutvecklingen i Sverige.

– Fredrik Reinfeldt har en gedigen erfarenhet när det kommer till brottsbekämpande åtgärder, polis- och rättsväsende. Han har varit rättspolitisk talesperson, varit ordförande i justitieutskottet och så har han personlig integritet, säger vd Christina Lindenius.

Kommissionen ska utreda och föreslå konkreta åtgärder för att komma åt, vad Svensk försäkring beskriver som, en ökad otrygghet i samhället, bland annat vardagsbrott som nedprioriteras i polisens verksamhet.

Inte partipolitik

Uppdraget för den tidigare moderatledare närmare de brottsförebyggande frågorna – och därmed indirekt politiken igen. Sedan Reinfeldt lämnade statsministeruppdraget år 2014 har han hållit sig borta från partipolitiken.

– Jag har alltid varit aktiv i samhällsdebatten, även nu när jag har lämnat partipolitiken. Kommissionen ska arbeta med frågor jag länge har intresserat mig för, jag uppskattar dessutom att vid sidan av mina internationella uppdrag få arbeta med frågor som berör människor i Sverige, säger han.

Fredrik Reinfeldt menar att detta inte är en comeback i politiken.

– Nej, vi ska söka konstruktiva förslag bortom partipolitiken, säger han.

Trygghetskommissionen är lanserat av Svensk försäkring som är försäkringsföretagens branschorganisation.

Den förre statsministern blev nyligen pappa igen, men vill inte gå in på några detaljer om privatlivet.

– Vi mår bra, säger han.

LÄS MER: Reinfeldt pappa igen – fick en flicka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.