Fredrik Reinfelt leder den kommission som försäkringsbranschen tillsatt, för att öka tryggheten i samhället. Foto: SVT

Trygghet är Fredrik Reinfeldts nya uppdrag – besökte Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt besökte Östersund på tisdagen. Nu var han här i rollen som ledare för Trygghetskommissionen. Som hörs på namnet ska den komma med förslag för att göra samhället tryggare.

Det är försäkringsbranschen som initierat Trygghetskommissionen. Att just den har intressen i att motverka brottslighet är förvisso helt uppenbart. Men är man samtidigt beredd att gå in med något i arbetet?

– Absolut. Vi har uppdraget att föreslå för försäkringsbranschen vad just de kan bidra med, berättar Fredrik Reinfeldt.

Inga gemensamma grepp

Kommissionen tittar på lösningar över hela landet och det man hittar och som verkar lyckat ska sedan presenteras i en slutrapport i juni. Grundbulten är att andra samhällsaktörer ska kunna komma in när inte polisens resurser räcker till.

Men brottsligheten ser ju väldigt olika ut om man jämför storstädernas ytterområden med exempelvis Jämtlands glesbygd. Går det att hitta några gemensamma grepp?

– Vår slutsats är att det inte ska till några gemensamma grepp utan snarare grepp som är lokalt anpassade, menar Reinfeldt.

Vill ge tullen befogenheter

Fast Jämtland är samtidigt föremål för brottslighet som inte är geografiskt begränsad till just hit.

– Den brottslighet som ökar mest just nu är bedrägerier i olika former. För att förebygga dem krävs en organisation som mycket väl kan innefatta privata aktörer. Och i Jämtland sker till exempel stölder som bygger på att gärningsmännen finns på plats under väldigt kort tid.

– Där gäller det bland annat att ge tullen sådana befogenheter att de kan förhindra att stöldgodset försvinner utomlands, säger Fredrik Reinfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.