Kommunalrådet vill ge räddningstjänsten uppdrag vid brott

Uppdaterad
Publicerad

Strömsunds kommunalråd Göran Bergström (S) propagerar för att räddningstjänsten ska kunna användas när medborgare utsatts för brott.

– Om vi tänker oss en kvinna som råkat ut för våld i hemmet så kan mycket väl räddningstjänsten träda in så att hon sätts i trygghet och se till att hennes skador dokumenteras. Så kan polisen inrikta sig på gärningsmannen, menar Bergström.

Polisen får betala

Blir inte det här i så fall ett sätt att skyffla över kostnader från staten till kommunerna?

– Inte alls. Det blir samma princip som vårt avtal med Regionen när det gäller ”i väntan på ambulans”. De insatserna får vi betalt för och skulle det bli frågan om uppgifter som i dag är polisiära så kommer så klart polisen att få betala för dem, säger Göran Bergström

Lättare rekrytera

Han tror dessutom att en positiv bieffekt gör att det blir lättare att rekrytera deltidsbrandmän om de får ett större uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.