Reinfeldt: Natomedlemskap inte aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Men statstministern vill ha ett tätare försvarssamarbete med Finland.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) inledningstalade i dag på konferensen Folk och Försvar i Sälen. Han var mycket tydlig med att något Nato-medlemskap för svensk del är inte aktuellt, däremot ville både han och Finlands president Sauli Niinistö se ett tätare försvarssamarbete länderna emellan.

Sen tidigare samarbetar Sverige och Finland på en rad områden inom försvaret. Till exempel med luft- och sjöövervakning och enligt Finlands president Sauli Niinistö är erfarenheterna goda. Nu vill han och statsminister Fredrik Reinfeldt fördjupa samarbetet. Det handlar om inköp av försvarsmateriel, men även produktion och utveckling.

Svensk Natomedlemskap inte aktuellt

Det senare kan enligt presidenten leda till en bättre försörjningsberedskap i händelse av en konflikt. Detta eftersom varken Sverige eller Finland är medlemmar i Nato.

När det gäller Natofrågan var statsminister Fredrik Reinfeldt mycket tydlig. Ett svenskt medlemskap är inte aktuellt i dag och det enda som kunde få honom att driva frågan är om Socialdemokraterna skulle ändra sig.

Överens om nivån på försvaret

Det finns en kritik mot att det sätts alltför stora förhoppningar till det nordiska samarbetet när det gäller försvaret och att Sverige istället på egen hand borde satsa mer pengar på försvaret. Men Fredrik Reinfeldt menade tvärtom att nästan samtliga politiska partier är överens om nivån på försvaret.

– Det kan låta annorlunda utåt, men inte i de möten jag har. Då är alla förbluffande överens, men då är ni inte med, sa statsministern i sitt inledningstal.

Reinfeldt var också mycket tydlig med att han inte ser ett invasionshot från Ryssland.

– De mest sannolika hoten mot oss är inte militära, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.