Foto: TT

Reinfeldt lovar nya bostäder – i mer buller

Uppdaterad
Publicerad

Fler bostäder genom flexiblare byggregler. Det var huvudbudskapet i Moderaternas nya vallöfte som presenterades av Fredrik Reinfeldt vid en presskonferens i dag.

Ytterligare 30.000 nya bostäder ska byggas om alliansen vinner valet, lovade statsministern under presskonferensen. Det ska kunna komma till stånd genom flexiblare bullerregler, det vill säga att riktvärderna för hur mycket buller som tillåts ska höjas. Riktlinjerna för buller försvårar framförallt byggandet av små lägenheter, enligt statsministern.

– Moderaterna vill nu göra några tydliga regelförändringar, som ni inte sett tidigare, för att möjliggöra att fler bostäder byggs, säger statsministern och Moderatledaren på en pressträff inför sitt sommartal, och valupptakt, i Stockholm.

Under Almedalsveckan i somras lovade Alliansen att verka för att bygga 120.000 nya bostäder, 20.000 av dem studentbostäder. Nu utlovar Moderaterna 150.000 nya bostäder, en målsättning som kommer att ta lång tid att nå. Det ska möjliggöras genom regelförändringar som exempelvis mindre stränga bullerregler.

Flexiblare parkering

Dessutom ska parkeringsnormen, som säger att varje bostad ska ha närhet till parkeringsmöjligheter, göras mer flexibel. Byggkostnaderna för byggföretagen ska sänkas genom stordriftsfördelar.

Han understryker att en av nycklarna också är att staten lovar att bygga ut sådant som kollektivtrafik och som motlöfte får kommunerna att se till att fler bostäder byggs.

Moderaterna vill göra regelförändringar.

– Det är varken marknadshyror eller subventioner som är lösningen, säger statsministern.

Lösningen att få fram fler bostäder är mer mark, billigare byggkostnader och förkortade processer. Det finns för många instanser där planerade byggnationer kan överklagas, anser Reinfeldt, vilket gör att processerna kan ta upp till tio år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet